İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, son on bir yılda gıda işkolunda meydana gelen iş cinayetlerine ilişkin raporunu açıkladı. Direnişteki Polonez işçilerini selamlayan ve yalnız olmadıklarını raporda vurgulayan İSİG Meclisi, gıda işkolunda son on bir yılda en az 407 işçinin çalışırken iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini bildirdi.
Sektördeki ağır çalışma koşulları ve iş güvenliği eksikliğinin, işçilerin canını almaya devam ettiği vurgusunun yer aldığı rapora göre, 2013-2024 yılları arasında en az 407 işçi, gıda sektöründe çalışırken hayatını kaybetti.
‘En büyük yoksullaşma süreci yaşanıyor’
Türkiye’de artan yoksulluk ve ekonomik sıkıntılara da vurgu yapan raporun ilgili bölümünde şu ifadeler yer aldı:
“Türkiye tarihinin en büyük yoksullaşma süreci yaşanıyor. Türk-İş, BİSAM ve İPA verilerine göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 19-20 bin TL’ye, yoksulluk sınırı ise 60-65 bin TL’ye yükseldi. Sonuç ortada, sadece asgari ücretle çalışan milyonlarca işçi açlık sınırının altında yaşıyor! Mutfak enflasyonu cep yakıyor; dünyada gıda fiyatları gerilerken, Türkiye’de artıyor. Son 12 ayda mutfak enflasyonu yüzde 65’e ulaştı.
Yoksulluk ve eşitsizlik derinleşiyor. Aile Bakanlığı’nın verilerine göre 2024 yılının ilk altı ayında yardıma muhtaç hane sayısı 500 bin artışla 4 milyon 278 bin’e yükseldi. Sosyal yardıma muhtaç hane sayısı ise 498 bin 120 arttı. Türkiye’de en zengin yüzde 1’lik kesim, ülkedeki servetin yüzde 40’ını alıyor. Türkiye bu kritere göre Avrupa’da servet dağılımı adaletsizliğinde ilk sırada yer alıyor.”
Polonez işçilerinin direnişi
Raporda, Çatalca’daki Polonez fabrikasında direnişin detaylarına da yer verildi. İşçilerin yaşadığı çalışma koşulları ve patronun direnişe karşı uyguladığı baskılar şöyle özetlendi:
“Polonez’de işçiler yıllardır asgari ücretle, mesai ücreti almadan ve haftalık izin kullanmadan çalıştırılıyordu. 354 işçinin çalıştığı fabrikada TekGıda-İş Sendikası’nda örgütlenen işçiler toplu iş sözleşmesi için gereken çoğunluğa ulaştıktan sonra, patron işten atma saldırısına başladı.”
“İşçiler üretimi durdurduktan sonra, patron dışarıdan günlük işçiler getirmeye ve mevcut işçilere çeşitli vaatlerde bulunarak direnişi kırmaya çalıştı. Ayrıca, işçilerin anayasal haklarını kullanmasını ve işten çıkarılan arkadaşlarına sahip çıkmak için üretimi durdurmasını polis şiddetiyle önlemeye çalıştı.”
Dayanışma çağrısı
İSİG Meclisi, direnişin desteklenmesi ve dayanışmanın önemine vurgu yaparak, toplumun her kesiminden desteğin gerekli olduğunu belirtti:
“Direniş fabrikanın önünde sürüyor. İşçilerin talebi ‘sendikalı olarak işe geri dönmek ve haklarını almak.’ Bu mücadelenin desteklenmesi gerekiyor. Kimi ziyaretlere gidip dayanışma gösterebilir, kimi boykot eylemleri düzenleyebilir, kimi sosyal medyadan paylaşım yaparak direnişi duyurabilir.”