İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Kasım ayı ile yılın ilk 11 ayında yaşanan iş cinayetlerine dair hazırladığı raporunu paylaştı. Ülkenin dört bir yanında devam eden işçi direnişlerinin selamlandığı rapordaki verilere göre, geçtiğimiz Kasım ayında yaşanan iş kazalarında en az 126 işçi hayatını kaybetti. Bu yılın ilk 11 ayında hayatını kaybeden işçi sayısı ise, en az 1606.
“Politik cinayet kavramı”
Raporda ayrıca son zamanlarda artan intihar vakaları ile ilgili veriler de yer aldı. Bu vakalar “politik bir cinayet” olarak tanımlandı. Raporda bu noktada şu tespitlerde bulunuldu:
“Ramazan ayında eve yiyecek götüremediği için intihar eden Hacı Üruç’ten, ataması yapılmadığı için işsiz kalarak kendisini asan Kevser Abdülkadiroğlu’na, tarım işçisi olarak çalışan ve 8 aydır kirasını ödeyememiş yoksulluk nedeniyle intihar eden Emine Akçay’dan, ‘Ölümümden kimse sorumlu değildir.
Çocuğuma kitap ve okul önlüğü alamadım’ notunu geride bırakarak kendisini asan Cemal Can’a, çok sayıda işçi intihar etmemekte, intihara sürüklenmektedir.
Kapitalizmin yarattığı sömürü düzeni sadece iş süreciyle sınırlı değildir, yaşamları da sömürmekte, en önemlisi, insanlık onurunu çiğnemektedir. Isınmak için dışarıda bulunan kamyon lastiğini yakmaya çalışan Emine Akçay gibi Yetişkin kardeşlerin de hiçbir kuruma sosyal yardım başvurusunda bulunmaması, maddi durumlarından kaynaklı sıkıntıları etrafla paylaşmamaları tesadüfi değildir.
Çaresizliğin duyulmasını ve bilinmesini istemeyen insanların arkalarında bir yokluk hikayesi paylaşarak sessiz sedasız bu dünyadan ayrılmaları, birden çok faili bulunan politik bir cinayettir.”
4 bin 481 intihar
Son 6 yılda 351 işçinin ağır çalışma koşullarından veya işsizlik nedeniyle intihar ettiği anımsatılan raporda, yıllara göre veriler de yer aldı. Buna göre, 2013 yılında en az 15, 2014 yılında en az 25, 2015 yılında en az 59, 2016 yılında en az 90, 2017 yılında en az 89, 2018 yılında ise en az 73 işçi işyeri içinde veya dışında işe bağlı olarak intihar ederek yaşamını yitirdi.
Bun işçi intiharlarının merkezinde borç, işsizlik ve baskı parametrelerinin bulunduğunun altı çizilen raporda, “Türkiye’de intiharların önemli nedenlerinden birisi geçim sıkıntısıdır. TÜİK’in ilgili istatistiklerinde ‘intihar nedeni’ olarak ‘geçim zorluğu’ ölçütü incelendiğinde AKP’li yıllarda, 2002 ila 2018 yılları arasında incelendiğinde 4 bin 481 kişinin intihar ettiği ortaya çıkmaktadır” denildi.
Bu duruma ilişkin ise, “Yaşadığımız intiharlar bir trajediyi ve aynı zamanda insanın onurunun ne kadar değerli olduğunu göstermektedir. İnsan onuruna yakışan bir düzen bizim ütopyamız değil, somut gerçekliğimizdir” değerlendirmesinde bulunuldu.
11 ayda 1606 iş cinayeti
Hazırlanan raporda işçi cinayetlerinin aylara ve iş kollarına göre dağılımını dair veriler de paylaşıldı. Buna göre; Ocak ayında en az 159 işçi, Şubat ayında en az 127 işçi, Mart ayında en az 114 işçi, Nisan ayında en az 153 işçi, Mayıs ayında en az 164 işçi, Haziran ayında en az 131 işçi, Temmuz ayında en az 178 işçi, Ağustos ayında en az 149 işçi, Eylül ayında en az 147 işçi, Ekim ayında en az 158 işçi ve Kasım ayında en az 126 işçi olmak üzere Türkiye’de 2019 yılının ilk 11 ayında en az 1606 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.