Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), milyonlarca emekçiyi ilgilendiren asgari ücretin belirlenme sürecine ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Yüzlerce emekçinin katıldığı açıklamada, “İnsan onuruna yanaşır bir asgari ücret” ve “İnadına sendika inadına DİSK” sloganları atıldı.
Açıklamada konuşan DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, “İnsan onuruna yaraşır asgari ücret en az 3 bin 200 TL olmalıdır demiştik ve ülkeyi yönetenleri uyarmıştık” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asgari ücrete dair “jest yaparız” açıklamasına tepki gösteren Çerkezoğlu, “Şimdi işverenlerin batıklarını kurtarmak için, sermayeden vergi almamak için jest üzerine jest yapanlar çıkıyor, işçi sınıfına asgari ücret jestinden bahsediyor. İnsan onuruna yaraşır asgari ücret bir haktır, bir lütuf değildir, bir jest konusu yapılamaz. 15 kişinin bir masa başında toplanıp, milyonların hayatı hakkında karar vermesi asla kabul edilemez” diye konuştu.
Asgari ücret tespit sürecinin demokratik olmadığının altını çizen Çerkezoğlu, “Asgari ücret toplu pazarlık yoluyla saptanmalı, uzlaşmazlık durumunda grev hakkı da olmalıdır. Milyonları ve memleketi ilgilendiren bu kadar önemli bir konuya dair demokratik bir yaklaşım budur. İşverenlerin ve iktidarın belirlediği açlık sınırının altında asgari ücrete son vermenin yolu budur” önerisinde bulundu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bir asgari ücretli işçinin gıda masrafı için bin 940 TL ile 2 bin 331 TL arasındaki hesaplamasını, “TÜİK nereden alışverişi yapıyor” diyerek eleştiren Çerkezoğlu, “TÜİK, sermayenin istediği, iktidarın dayattığı açlık sınırının bile altında asgari ücret için bir skandala imza atıyor” ifadelerini kullandı.
DİSK’in talepleri;
Çerkezoğlu, 2020 yılı asgari ücretine dair taleplerini şöyle sıraladı:
“* Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulmalı ve işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır.
* Asgari ücret toplu pazarlık yoluyla saptanmalıdır.
* Asgari ücret tespitine ilişkin 131 Sayılı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı’na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılmalıdır.
* Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda kadın temsili sağlanmalıdır.
* TÜİK hesabı asgari ücret saptanmasında alt sınır olmalıdır.
* Asgari ücret net ve Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç hesaplanmalıdır.
* Bütün işçi ve memurlar için tek asgari ücret saptanmalıdır.
* Asgari ücret geçim ücreti olmalıdır.
* Yeniden değerleme artış oranından daha az asgari ücret artışı olamaz.
* Asgari ücret artışında hedeflenen enflasyon oranları esas alınamaz.
* Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.
* Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır.
* Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı, asgari ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmeli ve uyuşmazlık durumunda grev hakkını da içermelidir.
* Yoksulluk sınırı ve kişi başı milli gelir artışı hesaba katılarak asgari ücret en az net 3 bin 200 TL olmalıdır.”