Güncel

Hapishanedeki şüpheli ölüme ‘takipsizlik’ kararı

Hapishanede şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Reber Soydan'ın ölümüne dair soruşturmada "kovuşturmaya yer olmadığına" dair karar verildi. 

Van F Tipi Hapishanesi’nde ‘şüpheli’ bir şekilde yaşamını yitiren Reber Soydan’ın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma, “kovuşturmaya yer olmadığına” dair kararla sonuçlandı. 23 Ekim 2022’de Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde tutuklanan ve “ülkenin birliği ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 53 yıl hapis cezasına çarptırılan Soydan, 11 Mayıs 2023’te hapishanede ölü bulundu. Hapishane idaresi, Soydan’ın intihar ettiğini öne sürdü, ancak ailesi bu iddiayı kabul etmeyerek, olay öncesinde Soydan ile telefonla görüştüklerini ve moralinin yerinde olduğunu belirtti.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Soydan’ın kesin ölüm sebebinin belirlenmesi amacıyla iç organ örnekleri Erzurum Adli Tıp Grup Başkanlığı’na, tırnak ve doku örnekleri ise Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlığı’na gönderildi. Olay Yeri İnceleme raporunda, Soydan’ın hapishanedeki koğuşunun ikinci katında, pencere korkuluk demirine asılı vaziyette bulunduğu ve yapılan incelemelerde herhangi bir şüpheli duruma rastlanmadığı ifade edildi. Ayrıca, Soydan’ın kıyafetinde el yazısıyla yazılmış bir not bulunduğu ve notun “intihar notu” olarak değerlendirildiği belirtildi. Ancak, notun içeriği soruşturma dosyasında yer almadı.

Bilirkişi raporunda ise, Soydan’ın “yarı ası” pozisyonunda bulunduğu, yani bedeninin bir kısmının yere temas ettiği, ve ölümün ası sonucu meydana geldiği öne sürüldü. 30 Temmuz tarihli otopsi raporunda da Soydan’ın ölümünün “ası sonucu” olduğu iddia edildi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı kararında, “Olaya ilişkin herhangi bir şüpheli durumun mevcut olduğu yönünde her türlü şüpheden uzak somut bir delil elde edilemediği, olaya ilişkin bir suç veya suçluya rastlanmadığı, bu sebeple soruşturmaya devam edilecek bir husus kalmadığı” gerekçeleri sıralandı. (MA)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu