Güncel

Musa Anter Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu

Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri, düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri, 31. kez düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Tören, Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleşti ve çok sayıda gazeteci, siyasi parti temsilcisi, sendika ve sivil toplum örgütü ile hak savunucularının katılımıyla yapıldı. Törenin gerçekleştirildiği salona “Özgür basın susturulamaz” ve “Yeni Yaşam 6 yaşında” pankartları ile Musa Anter ve Gurbetelli Ersöz’ün fotoğrafları asıldı.

Törenin açılışında, gazeteci Kibriye Evren, “Jin jiyan azadî” sloganına vurgu yaparak, Özgür Basın’ın ezilen halkların ve kadınların sesi olduğunu belirtti. Evren, “Gurbetelli Ersöz’ün kalemi yazmaya devam edecek. ‘Jin, jiyan, azadî’ felsefesi dünyada hayat bulana kadar Gulistan Tara’nın, Nagihan Akarsel’in, Gurbeteli Ersöz’ün kalemi yere düşmeyecek” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Musa Anter’in yaşamı ve mücadelesine değinerek, “Apê Musa’nın öyküsü tam Kürtlerin öyküsü. İçinde ölüm, katliam, kaybedilme var. Ama hakikat ve mücadele de var” ifadelerini kullandı. Bakırhan ayrıca, Özgür Basın’ın Diyarbakır’da yaşayan Yaşa ailesinin hikayesiyle örneklenen direnişini anlattı.

  • Törende “Türkçe Haber” dalında ödül, T24’ten Cengiz Anıl Bölükbaş’a ait “İliç’te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi, vergi borcu silindi, kârlarını katladı” haberine layık görüldü.
  • Jüriler, video haber kategorisindeyse herhangi bir haberi ödüle uygun bulamazken, JINNEWS’ten Dilan Babat’ın çektiği “Konuş Sen Nerelisin?​” görüntüsüne jüri özel ödülü verildi.
  • Fotoğraf kategorisindeyse  oy birliğiyle Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Müjdat Can’ın fotoğrafı birincilik ödülüne değer görüldü.
  • Kürtçe haber kategorisindeyse Hawar Haber Ajansı’ndan (ANHA) Silava Ebdulrehman Mihemed Emîn “Çîrokek sûdwergir a ziman û têkoşîna azadiyê” başlıklı haberi ile özel jüri ödülüne sahip oldu.
  • Karikatür kategorisi jürisi yarışmada birinciliğe değer bir eser bulmazken, Halil İbrahim Çoban’a Mansiyon ödülü verdi.
  • Kadın haberciliği kategorisindeyse Rahime Karvar’ın tarım işçisi kadınların yaşadıklarına odaklanan haber dizisi ödüle değer görüldü.
  • Son olarak, İran’da idam cezasına çarptırılan kadın hakları savunucusu ve Kürt gazeteci Pexşan Ezîzî’yi de Onur Ödülü verildi.

Tören, Koma Hevra’nın stranlarıyla sona erdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu