Tokat’ın Şehitler Köyü’nden halk, Yaylacık mevkiinde izinsiz yapıldığı belirtilen maden arama faaliyetlerine karşı harekete geçti. EMSA Madencilik’in ÇED raporu ve valilik izni olmaksızın 19 Temmuz’da başlattığı sondaj çalışmalarına tepki gösteren köylüler, Tokat kent merkezinde ve Sorhun Obası Yaylası’nda basın açıklamaları düzenledi. Köylüler, “Kurdun kuşun hakkı için, insanımızın aşı için, çocuklarımızın yarınları için direneceğiz” sloganıyla bir araya geldi.
Köylüler, maden arama çalışmalarının durdurulması için kamu kurumlarına dilekçe verdi ve Tokat İl Müdürlüğü’nden EMSA Madencilik’in faaliyetleri için ÇED raporu talep etti. Bu girişimler sonucunda sondaj faaliyetleri durduruldu. Ayrıca, Köy Muhtarlığı aracılığıyla şirket hakkında suç duyurusunda bulunuldu ve şirketin Yaylacık’tan çekilmesi talep edildi.
Yapılan açıklamalarda, Tokat’ın ve çevresinin yüzde 46’sının madenlere ruhsatlandırıldığı, bu durumun bölgenin ormanlarının yüzde 44’ünü, tarım alanlarının yüzde 27’sini ve meraların yüzde 56’sını kapsadığı belirtildi. Halk, Yaylacık’ta yapılmak istenen maden çalışmasının, Yeşilırmak’ın Tokat ve Amasya ovalarındaki tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceğini ve su havzalarını tehlikeye atacağını vurguladı.
Açıklamada, “İnanıyoruz ki ovalarımız, ormanlarımız, sularımız, toprağımız, yaylalarımız bu talancı, rantçı güruhların elinden kurtarılacak” denilerek, madencilik faaliyetlerinin doğaya ve topluma zarar verdiği hatırlatıldı. Bergama, Kazdağları ve İliç’te yaşanan talan örnek gösterilerek, Tokat’ta benzer bir yıkıma izin verilmeyeceği ifade edildi.