Ankara: Kafe ve Bar Emekçileri bugün saat 14.00’da Ulus Meydanı’nda seslerini yükseltti. “Tedbirler Alınsın Yasaklar Kalksın İşyerleri Açılsın” yazılı pankart açan emekçiler burada bir basın açıklaması okudular. Eyleme Partizan ve Yeni Demokrat Gençlik (YDG) okurları da katılarak destek verdiler.
Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, Otel ve Turizm İşçileri Sendikası, İstanbul Turizm ve Aşçılar Derneği üyeleri adına basın açıklamasını Dilan Mollaahmetoğlu okudu.
“Geçinemiyoruz. Tedbirler alınsın, iş yerleri açılsın” diyen Mollaahmetoğlu, çalışanların 140 gündür işsiz olduğunu vurguladı. Mollaahmetoğlu, milyonlarca çalışanın işsiz kaldığını ifade ederek şöyle devam etti:
“Bu süre içerisinde insanların hayatlarını idame ettirmelerine dönük bir planlama yapılmadı, gerçekçi bir destek sağlanamadı. Bu süreçte ne yazık ki çalışanlar hayatını idame ettirmekte çok zorlandı. Sağlanan destekler yetersiz kaldı.
“Ne yazık ki iş yerlerimizin kapalı olduğu dönemde, çalışanlara yaşamlarını devam ettirmelerini sağlayacak desteğin sağlanması için yaptığımız eylemleri ve sesimize hükümet duymadı. Sesimizin duyulmasını istiyoruz: İş yerlerini kapatmak bizi açlığa mahkum etmek demektir. Ya hayatımızı idame ettirecek bir destek sağlayın ya da iş yerlerini açın.”
Mollaahmetoğlu, pandemi nedeniyle esnafların da büyük zorluk yaşadıklarını söyledi. Kapalı olan işyerlerinin kira ödemeye devam ettiğine işaret eden Mollaahmetoğlu, şöyle devam etti:
“Çalışanlar açlıkla karşı karşıya”
“Hükümetin verdiği kira desteği 750 TL. Ankara’da merkezi yerlerdeki kira bedelleri 5 bin TL’den başlıyor. Tekel bayilerinin sokağa çıkma yasakları süresince alkol satışı yapması yasaklandı. Yasaklar süresince marketler açık, bakkallar açık ama tekel bayileri kapalı. Bu sadece pandemi önlemi değil, hükümetin alkollü işletmelere ve alkol satışına dönük yaklaşımının bir göstergesi. Bu ay alkole yapılan yüzde 17’lik Özel Tüketim Vergisi zammı da bunu gösteriyor.
“Barlar 310 gündür kapalı. Barlar adeta kaderine terk edildi. Bar ruhsatıyla çalışmayan ama bar olarak hizmet veren yerler ise müzik yasağına takıldı. Bu işyerlerinde müziğin kapatıldığı saat işletmenin kapatıldığı saate dönüyor. Pandeminin görünmeyen bir başka yüzü ise kapatılan işyerleriyle dolaylı olarak çalışan, tedarik zincirinde olan işletmeler. Toptancılar, kuru temizlemeciler, buz satanlar, çiçekçiler, seyyar satıcılar, valeler, sokak müzisyenleri hepsi işsiz. Kafelerde barlarda canlı müzik yapan ve hiçbir yerde sigortası olmayan müzisyenler de işsiz.
“Milyonlarca insanın içinde olduğu bir sektör, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya, çalışanlar açlıkla karşı karşıya.
“Eldeki veriler işletmelerin açılmasına engel değildir. Bu ay itibariyle iktidardaki AKP’nin, koronavirüs sebebiyle ertelenen kongreleri yapılmaya başlandı. Binlerce insanın kapalı bir salonda toplandığı kongreler bile yapılabiliyorsa çalıştığımız iş yerleri neden kapalı.
“HES Kodu ile tıklım tıklım giden toplu taşıma araçlarına biniliyor, kapalı yerlere giriliyor, kongre yapılabiliniyorsa kafeye, bara, lokantaya da gidilebilir. İşletmelerin bir an önce açılmasını istiyoruz, bir önce işimize dönmek istiyoruz. Çalıştığımız iş yerlerinde alınması gereken tüm tedbirleri alalım, işyerleri açılsın, yasaklar kalksın.”