Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülderen Varlı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye “Van’da seçilmişlerin yerine kayyum atanmasıyla ciddi bir şeffaflık ve denetimsizlik sorunu yaşanmaktadır” şeklinde tepki göstererek, yanıtlaması için soru önergesi verdi.
Soru önergesi, “Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet ÖZHASEKİ tarafından Anayasanın 98‘inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ıncı ve 99‘uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Van’da seçilmişlerin yerine kayyum atanmasıyla ciddi bir şeffaflık ve denetimsizlik sorunu yaşanmaktadır. VASKİ’nin üst üste yaptığı zamlara dair halk şeffaf bir şekilde bilgilendirilmemektedir. Yapılan zamlara rağmen kentte yaşanan su kesintileri Van halkının günlük yaşamını zorlaştırmaktadır.
Van merkez, İpekyolu ve Erciş ilçelerinde su sorunu yaşanmakta; yurttaşlar, temiz suya erişememektedir. VASKİ’nin suya %30 zam yaptığı ve en düşük metreküp fiyatın 15 TL olduğu bilinmektedir. Buna rağmen çözüm üretilmemektedir. Örneğin, şehrin en işlek caddelerinden biri olan Cumhuriyet caddesinde su kesintilerinden dolayı yurttaşlar ve esnaf büyük sıkıntı yaşamaktadır. Tarafımıza yapılan açıklamaya göre; VASKİ, su seviyesinin az olduğunu ve kesintilerin bundan kaynaklı olduğunu aktarmış ancak su sorununun çözümüne dair herhangi bir çalışmanın yapılmadığını söylemiştir. Erçiş ilçesinde ise VASKİ, valiliğin bütçeyi deprem bölgelerine aktardığı bundan kaynaklı yaşanılan su sorununa ayrılacak bütçenin yeterli olmadığını aktarmıştır” denildi.
Gülderen Varlı, içme suyu sorunu nedeniyle mağduriyetin yaşandığı ilçelerde yurttaşların suya erişim hakkı engellendiğini dile getirerek, “Yurtttaşlar kendi olanakları ile çözüm üretmeye çalışsalar da bu sorun her yıl sürmektedir. VASKİ tarafından yaşanan bu mağduriyetin önlenmesine ilişkin somut herhangi bir çalışma başlatılmamıştır” dedi ve sorularını şu şekilde yöneltti;
Bu bağlamda,
-
Van’a bağlı su kesintisi sorununun yaşandığı ilçe, mahalle ve köy sayısı kaçtır? Somut herhangi bir çalışma ne zaman başlatılacaktır?
-
Van’da temiz suya erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle 2022-2023 yılında Bakanlığınıza yapılan başvuru sayısı kaçtır? Kaçı çözüme kavuşturtulmuştur?
-
İl olacak ilçeler arasında gösterilen Van’ın Erçiş ilçesinde yaşanılan su sorununa dair Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Bakanlığınız buna dair herhangi bir çalışma başlatmış mıdır?
-
Deprem dolasıyla toplanan bağışlar AFAD ve KIZILAY bütçesine aktarılmasına rağmen valiliğin şehrin su sorunu için ayrılan bütçeyi kullanmasının gerekçesi nedir? Van’ın suya erişim hakkı neden engellenmektedir?