Güncel

URFA | KESK’ten Urfa’da “Göçmen Kadın Emeği Çalıştayı”

KESK Urfa Şubeler Platformu Kadın Meclisi tarafından 1 gün sürecek olan "Göçmen Kadın Emeği Çalıştayı" başladı. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Urfa Şubeler Platformu Kadın Meclisi, “Göçmen Kadın Emeği Çalıştayı” düzenliyor. GAP Tarımsal Eğitim Merkezi’’nin Tektek Salonu’nda bir gün sürecek çalıştaya Adıyaman, Antep, Diyarbakır KESK şubeleri üyesi kadınlar ve Urfa’daki sivil toplum örgütlerinden çok sayıda kadın katıldı. Salona, “Jin Jiyan Azadi”  ve “Yaşam ve iş güvencemiz için mücadelemizde ısrar ediyoruz” yazılı pankartlar asıldı.

Açılış konuşmasını KESK Urfa Kadın Platformu adına Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN) Urfa Şube Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül yaptı. Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Suriyelilerin en fazla Urfa’da bulunduklarını belirten Özlem, mültecilerin ayrımcılığa uğramadan onlara sosyal hizmet vermenin önemine değindi.

Özlem, “Biz kadınlar ucuz iş gücü olarak görülüyoruz. Emeğimiz görülmüyor. Bu noktada mültecilerle ortak nasıl bir çalışma yürütmemiz gerektiğini bilmemiz lazım. Mülteci kadınlar bizim yeni olduğumuz, çalışma deneyimimizin olmadığı bir alan. Bu noktada yanlışa düşmemek açısından önem verdik.

Yaşadığımız koşullar her birimizi mülteci durumuna düşürebilir. Bu alanda görüşmeler yaparken kavramsal olarak mültecilik, göçmenlik kavramlarında eksik ya da yetersiz olduğumuzu fark ettik. Ayrımcılığa, eşitsizliğe varacak noktada hareket etmemeye özen gösterdik. Yaptığımız görüşmeler bize ön açtı. Çalıştay da eksikleri gidermeyi umuyoruz” dedi.

KESK Merkez Kadın Yürütme Kurulu adına konuşan Döne Gevher Koyun ise, sağ-muhafazakar politikaların güçlendiği bir süreçte, kadın kazanımlarına dönük saldırıların her gün arttığı, küresel sermayenin zenginleşirken emeğin sömürüldüğü bir dönemde mülteci ve göçmenleri konuştuklarını belirtti. Döne, savaşlarda kadınların ganimet olarak görüldüğünü belirterek,

“Bir göçmen krizi ile karşı karşıyayız. Urfa’da var olan Suriyeli göçmenler üzerinden düşündüğümüzde, 11 yıldır süren ve sürekli kaybedini olan kazananı olmayan savaşta, en çok kadınların kaybettiği bir sürece tanık olduk.

Bu çalıştayı, ırkçılığın, ayrımcılığın olmadığı, cinsiyetçiliğe karşı ve özgürlük mücadelesini yürüteceğimiz bir hat için gerçekleştirdik. Bu nedenle çalıştayda, başta ülkemizde olmak üzere emekçilerin ve toplumun, sistemin yarattığı cinsiyetçiliğe karşı güçlü örgütlülüğü oluşturacağımıza inanıyoruz” diye belirtti.

Basına kapalı devam edecek olan çalıştayda, Doç. Dr. Emel Coşkun, “Toplumsal cinsiyet perspektifinden Türkiye’de göçmen ve mülteci kadınlar”, avukat Dilek Aslan, “Göçmen ve mülteci kadınların iş piyasasına erişim ve hakları”, Sosyal Hizmet Uzmanı Dilek Latifeci ise “Urfa’da bulunan mülteci kadınların hak ve hizmetlere erişim noktasında yaşadığı zorluklar” konuları üzerine sunum yapacak.

Kaynak: Jinnews

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu