“Ulm Halk Ocağı’ndan Tohum Kültür Merkezi’ne – Bu Tarih Bizim” mottosuyla özel sayı olarak çıkan dergi, dijital paylaşımın yanı sıra, basılı olarak da dağıtıma girdi.
Kapaklarla birlikte 20 sayfa çıkan, 45 yıllık tarihi anlatan derginin içeriği çok zengin. Onlarca fotoğrafın yanı sıra, çok sayıda yazı da var özel sayıda. Dergide yer alan yazı ve bölümler şöyle: Sunu, Tarihçe-Biyografi, Tarihsel Kesitten Kareler, Dünden Bugüne Yitirdiklerimiz, Tüzük, Etkinlik Fotoğrafları.
Dergiye, dijital ortamların yanı sıra, basılı haline de Bleichstr. 1, 89073 Ulm adresinde bulunan dernekten ulaşabilirsiniz. TKM’nin email adresine de başvurabilirsiniz ([email protected]).
Derginin tümünü PDF formatta da buradan edinebilirsiniz.
Geçtiğimiz günlerde çıkan dergi için yoğun çaba harcayan, Ulm ve geniş çevresinin en köklü derneklerinden olan TKM Ulm 44. Yönetim Kurulu’nun gazetemize yaptığı açıklamada, “Bugün üzerinde yükseldiğimiz değerlerin geçmiş tarihle sıkı bağları vardır. Çünkü bugün yaşananlar yarınlar adına tarihin geçmiş zamanında kalıyor. Bu nedenle yaşanan zorluklar, büyük emek ve çabalarla yaratılan değerler geçmiş ile kalmayıp, geleceğe taşınma sorumluluğunu da omuzlarımıza yüklüyor. Bu emekleri ortaya koyarak, yaratılan değerlerin emektarları yaşam denilen zaman içinde aramızdan ayrıldıkların da geride bıraktıkları değerleri söylem düzeyinden çıkarıp, yazıya ve belgeye dönüştürmek önemliydi”
Açıklamanın devamında, “Ulm Halk Ocağı’ndan Tohum Kültür Merkezi’ne uzanan 45 yıllık tarihsel süreç de bunun bir sonucuydu. Bu tarihi kaleme almaya çalıştığımız süreçte gördük ki belge ve bilgilerin neredeyse büyük çoğunluğu unutulmuş ya da ortadan yok olmuş, kaybolmuştu. Canlı tanıkların bile hatırlamakta zorlandığı bir çok kesit unutulmuştu. Oysa nesilden nesile aktarılması gereken emek ve mücadele dolu değerlerimiz vardı. Ve biz bugün bu değerler üzerinden yükseliyoruz.
Evet biz de üzerinde yükseldiğimiz bu zemini, elimizden geldikçe uzun bir çaba vererek yazılı bir hale çevirmeye çalıştık. Belki de bilgilerin yarısına bile ulaşamadık. Ama bu adımı atarak bu süreci başlatmayı uygun bulduk.
Bugün aramızda olmayan ama o dönem bu mücadelenin parçası olan dostlarımıza, bugün hala bu mücadelenin mütevazi birer parçası olan üyelerimize ve yaşamları bu kavgada yer almaya yetmemiş dostlarımızı saygı ve sevgiyle anıyoruz.
Bu broşür, umarız yeni katkılarla 45 yıllık Tohum Kültür Merkezi’ne geçmiş tarihine ilişkin zenginlik katar. 44. Yönetim Kurulu olarak emeği geçen herkese teşekkür ederiz”