GüncelManşet

TC’nin Varlık Fonu çaresizliği

H. Merkezi: Geçtiğimiz günlerde devletin köklü kuruluşlarından olan PTT, Ziraat Bankası, Çaykur gibi önemli yapılanmalar AKP hükümeti tarafından alınan bir kararla varlık fonuna aktarıldığı duyuruldu. Bu zamana kadar gelirleri hazine tarafından tahsis edilen ismi geçen kuruluşlar AKP çıkardığı kararla birlikte varlık fonuna devredilerek devlet hazinesinden çıkarmış oldu. Yani artık varlık fonunda olan sahip olacağı malı mülkü devletin tabi olduğu usul ve şartlara tabi olmadan istediği şekilde değerlendirecek alacak, satacak, gelirlerinin devlete vermek zorunda kalmayacak.

Varlık fonu; gelişmiş ülkelerde yani bütçe fazlası veren ülkelerde gelecek nesilleri refahı düşünülerek kullanılan bir fondur. Yani bütçenin fazlasını fona aktarıp ileriki dönemlerde kullanılacak yatırımları bu fona aktarır. Yarı sömürge olan ülkeler genel olarak bütçe açığı verir. Yani fona aktarılacak bir fazlalıktan söz edilemez. Ülkemiz nezdinde meseleyi değerlendirirsek Kasım ayı ödemeler dengesi incelendiğinde 2.3 milyar dolar cari açık veren bir ekonomi de bütçe fazlasından söz edilemez. Peki bütçe açığı veren bir ülkede ki gelir kaynaklarının varlık fonuna aktarılması ne anlama gelmektedir.

 

AKP devlet hazinesindeki kaynakları ipoteğe açmıştır

Bütçe açığı veren ülkeler genel anlamda fona aktarılması pek gidilen bir yöntem değildir. Zaten hali hazırda ekonomi cari açık verirken elindeki gelir yaratan varlıkları fona aktarılmaz onlar devlet garantisi yani hazinenin varlıklarıdır. Hele hele kredi derecelendirme kuruluşları yatırım yapılamaz seviyesine çekilen bir ekonomide elinde bulunan varlıkları fona aktarılmasının tek sebebi yani varlık fonuna canlılık kazandırılmak istenmesinin nedeni Varlık fonuna dayalı borçlanma isteği. Herhangi bir borçlanma sırasında varlık fonundaki varlıklara dayalı menkul kıymetler çıkarma suretiyle borçlanma yoluna gitme isteğinden kaynaklıdır. Yani AKP devletin varlıklarını ipoteğe çıkarmaya hazırlanmaktadır.

Ekonomik olarak buhran içersinde olan AKP hükümetinin hazinesindeki varlıkları da elinden çıkarak borçlanma isteği de yaşadığı çaresizlik durumu somutlar niteliğindedir.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu