“Kabuk” isimli eser, Kahraman’ın insana, onu var eden toplumsal ilişkiler ağına, bunun bireyde yarattığı etkiye ve bireyin dönüşümüne odaklanıyor.
Kahraman eserinde devrimci mücadele içinde ve çevresinde konumlanan insanların yaşadıklarını, toplumla ilişkilerini, yaşama dair analizlerini romanın baş karakteri Kaan üzerinden bize resmediyor.
Eserde, Kaan’ın yaşadığı derin hesaplaşmalar, bu hesaplaşmanın en yakınlarıyla ve daha geniş çevresiyle ilişkilerini nasıl etkilediği adım adım anlatılıyor.
Kitapta kişisel bir anlam arayışıyla başlayan kurguya paralel bir şekilde iki devrimcinin verilen bir görevi yerine getirmeye çalışırken yaşadıkları, iç içe geçen katmanlı bir anlatım tarzıyla okuyucuya sunuluyor.
Eserde biri geçmişte iki devrimcinin yaşadıkları diğeri ise bugün Kaan’ın iç dünyasında karşılık bulan sorgulama-hesaplaşmalar olmak üzere birbirini besleyen iki olay örgüsü aktarılıyor.
Bu iki zamansal düzlem, sürpriz bir şekilde birbiriyle kesişir ve hikayenin sonunda karakterimiz kendisine, geçmişine dair kişiliğini derinden etkileyen gerçeği öğrenir.
Kahraman eserinde, iki devrimci ve yoldaşları üzerinden onların ideallerini ve düşün dünyasını resmederken diğer yandan Kaan üzerinden de toplumu da analiz süzgecinden geçirir.
Yazarımız, hikayede devrimci kadınların gücünü de çarpıcı bir şekilde veriyor. Bu kadınları, dönemin devrimci atmosferi içinde ortaya koydukları tutumlarıyla birlikte resmediliyor.
Roman, Kahraman’ın ilk eseri olmasına karşın son derece akışı bir üsluba ve zengin bir hikayeye sahip.
Okuyucuya, toplumun gözeneklerinde taşıdığı gerçeğe dair farklı bir bakış açısı sunan, daha güzel bir dünya için mücadele eden devrimcilerin iç dünyalarına ilişkin de derin bir bakış atan eser okunmaya değer…
KÜNYE
Eserin Adı: Kabuk
Yayınevi: Sınırsız
Sayfa Sayısı: 253
Yazar: Cengiz Kahraman