Güncel

Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak’a yine tahliye yok

Kürt siyasetçiler Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel’in yeniden yargılandığı davanın duruşması Corona virüsü sebebiyle yapılamadı. Geçici mahkeme heyeti, Tuncel ve Kışanak’ın tutukluluğuna devam kararı verdi.

Amed Büyükşehir Belediyesi’nin eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, haklarında verilen hapis cezalarının İstinaf mahkemesi tarafından bozulması üzerine yeniden yargılandığı davanın 4. duruşması Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacaktı.

Ancak Corona virüsü nedeniyle duruşma yapılamayınca geçici mahkeme heyeti dosyayı inceledi.  “Örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla tutuklu yargılanan Kışanak ve Tuncel’in avukatları, geçici heyetten müvekkillerinin tahliyesini talep etti.

Kışanak’ın kronik rahatsızlıkları bulunduğunu belirten avukatlar, Tuncel ve Kışanak’ın salgın döneminde tutuklu olmalarının hayati risk taşıdığını ifade etti.

Avukatlar, tutukluluk ölçüsünün aşılıp cezalandırmaya dönüştüğünü ifade etti.  Geçici heyet, yaptığı inceleme sonrası talepleri reddederek, tutukluğun devamı yönünde karar verdi.

Bir sonraki duruşma 29 Mayıs’a ertelendi.

Ne olmuştu?

30 Ekim 2016’da tutuklanan Gültan Kışanak ile 6 Kasım 2016’da tutuklanan Sebahat Tuncel halen Kandıra F Tipi Cezaevi’nde.

Haklarındaki davaya konu soruşturma Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülmüş, yargılama ise “güvenlik sebebiyle” Malatya’da yapılmıştı.

Kışanak ve Tuncel 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 21 Mart Newroz kutlamaları, 2012 yılında cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekmek için düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamaları, Silvan, Sur, Cizre, Nusaybin ve Şırnak’ta sokağa çıkma yasakları, Suruç Katliamı ve mitinglerde yaptıkları konuşmalardan dolayı yargılanmıştı.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Kışanak’a “örgüt üyeliği” suçlamasından 11 yıl 3 ay, “örgüt propagandası” suçlamasından 3 yıl olmak üzere toplam 14 yıl 3 ay hapis cezası vermişti.

Tuncel’e de “örgüt üyeliği” suçlamasından 9 yıl 9 ay, “örgüt propagandası” suçlamasından 5 yıl 3 ay olmak üzere toplam 15 yıl 1 ay hapis cezası verilmişti.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi ise Kışanak  ve Tuncel’in avukatlarının itirazı üzerine yaptığı inceleme sonucu verilen hapis cezası kararını bozmuştu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu