Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Corona virüsü salgını sürecindeki kadın işsizliğine dair oluşan durum ve verilerin paylaşılması için soru önergesi verdi.
Soru önergesinde İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı verilerine göre Türkiye’de erkek nüfusunun yüzde 72,7’sinin işgücüne katılabilirken, kadın nüfusunun yalnızca yüzde 34,2’sinin işgücüne katıldığı ifade edildi.
Meclis’e sunulan önergede, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) açıkladığı “Covid-19 Döneminde Kadın İşgücünün Görünümü” başlıklı değerlendirme raporunda da işçi kadınların salgından en çok etkilenen kesim olduğunun kaydedildiği belirtildi.
JinNews’te yer alan habere göre önergede, “Covid-19 salgın etkisi göz önünde bulundurularak hesaplanan geniş tanımlı kadın işsizlik oranlarının yüzde 45’lere yükseldiği tespit edilmiştir. Daha çarpıcı bir rapordan bahsedecek olursak, Facebook’un operasyon direktörü ve Lean In’in Kurucusu tarafından hazırlanan ‘İşyerinde Kadınlar’ başlıklı raporda son 6 yıla oranla ilk kez kadınların iş gücünden erkeklere kıyasla daha yüksek oranlarda ayrılıklar yaşandığına dair kanıtlara ulaşılmıştır” denildi.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle yöneltilen sorular şöyle:
- Covid-19 salgını ile beraber artan kadın işsizliği hakkında Bakanlığınızca başlatılan bir çalışma var mıdır? Varsa hangi aşamadadır? Çalışma sonucunda elde edilen veriler kamuoyuna açıklanacak mı?
- Kadınların istihdam oranı bir yılda 3 puan azalarak yüzde 28,5’ten yüzde 25,5’e düşmüştür, bu konuya bağlı olarak mevcut verilerin kadınlar lehine düzenlenmesi için girişimleriniz var mıdır?
- Türkiye genelinde Mart ayı itibariyle işsizlik maaşı başvurusu yapan kadın sayısı kaçtır?
- Salgın süreci başlangıcından itibaren Bakanlığınız tarafından kadın istihdamı üzerine başlatılmış olan özgün bir çalışma bulunmakta mıdır?
- Türkiye’de kadınların işgücüne katılımını teşvik amacıyla Bakanlığınız tarafından ne gibi düzenlemeler yapılmaktadır?
- Salgın ile beraber gelir kaybı yaşayan kadınlar ve çocuklu kadınlar için ne gibi önlemler alınmaktadır?
- Pandemi döneminde yaşanan kadın işgücü kaybının sektörel olarak dağılımı nasıldır?
- Çocuklu kadınların ‘okulların kapanmasıyla beraber çocuklarına bakacak kimse bulamadıkları gerekçesiyle’ çalıştıkları işten ayrıldıklarına dair resmî veriler var mıdır?
- İşsiz kalan kadınların yaş dağılımı nasıldır?
- Pandemi döneminde iş yerini kapatan kadın esnaf sayısı kaçtır? Bunların illere göre dağılımı nasıldır?