Şahintepe Mahallesi’nde Başakkent AŞ’nin Başakşehir Belediye Başkanlığı yapan Mevlüt Uysal döneminde başladığı arsa toplama faaliyetleri bugün Yasin Kartoğlu’nun başkanlığı döneminde de devam ediyor.
Şahintepe halkı bu hukuksuz “kentsel dönüşüm” adı altında gerçekleşen rant saldırısına karşı bugün Halkalı’da İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne 2020 İmar Uygulaması itirazda bulunmak için dilekçe verdi.
Dilekçeler verilmeden önce Şahintepe Halk Dayanışması bina önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Şahintepe Halk Dayanışması’ndan Özgür Cihan Uçar açıklama öncesinde konuşma gerçekleştirdi. Uçar, “Mahallemizdeki rantsal dönüşüme karşı mücadele edenler olarak burada toplanıyoruz. 2020 Aralık ayında yapılan imar uygulaması ile birlikte mahallemizde birçok hukuksuzluk ve mağduriyet yaratılmıştır. Bizler Şahintepe halkı olarak bu uygulamayı kabul etmiyoruz. Yıllardır bu mahallede oturan bizler, çilesini çeken bizler, bu mahallenin çamurunu ve pisliğini çeken bizler burayı yaşanacak yer haline getiren bizleriz. Bugün rantçıların hedefi haline gelmiş durumdayız” dedi.
Yapılan bu hukuksuz uygulamaları Şahintepe halkı olarak kabul etmediklerini belirten Uçar şöyle devam etti: “Başakkent AŞ mahallede topladıkları arsalarla kentsel dönüşüme başlamaları, mahallede aranmadık insan bırakmayarak, sözleşmeyi imzalatarak, bölgede insanları mağdur etmeye çalışmaları bizim kabul etmeyeceğimiz bir şeydir. Bugün 2020 İmar Uygulamasına itiraz etmek için burada toplandık. Bu uygulamaya itiraz ederek mahalledeki hukuksal sürecimizi başlatmış olacağız.”
“Bu mahalleyi biz inşa ettik!”
Özgür Cihan Uçar’ın konuşmasının ardından Şahintepe Halk Dayanışması’ndan Azad Çiçek basın açıklamasını okudu. Açıklamada özellikle mahallenin geçmişten bu yana emekçi bir mahalle olmasına vurgu yaptı. Yıllar önce buraya gelenlerin birçok zorluk içerisinde kendilerine barınacak yerler inşa ettiğini bugün bu evlerin “kentsel dönüşüm” adı altında rant açıldığını belirtti. Çiçek, “İstanbul’un bir emekçi mahallesi olan Şahintepe’den geliyoruz. Şahintepe Mahallesi burada olan ve olmayan komşularımız tarafından çeşitli zorluklarla, bin bir emekle inşa edilmiş bir mahalledir.
“Bizler bu mahalleyi, biz inşa ettik diyoruz çünkü; biz bu mahalleye göçtüğümüzde, kimse bize buyurun burada oturun demedi. Bizler, bu mahalleye geldiğimizde, yolları yoktu, alt yapısı yoktu; suyu yoktu, elektriği yoktu, doğalgazı yoktu. Yıllarca tankerden, traktörden, oradan buradan evlerimize su taşıdık. Canımıza tak etti, su altyapısını kendi imkanlarımızla döşedik. İşimize gidebilmemiz için ne bir otobüs ne de bir minibüs verildi bu mahalleye. Çünkü yollarından ne otobüs ne de minibüs çıkabiliyordu! Ve bizler bu mahallenin yollarını yaptık. Özetle, yaşamak için bir eve ihtiyacımız vardı ev yaptık; işe gitmek için yola ihtiyacımız vardı yol yaptık; suya ihtiyacımız vardı evimize su çektik. Bu mahalleyi biz inşa ettik!”
Çiçek, Şahintepe halkının görmezden gelinerek mahallenin ranta açıldığını vurguladı. Başakkent AŞ tarafından arsaların hukuksuz toplandığının ayrıca Başakşehir Belediyesi’nin bu hukuksuzlukla iş birliği içerisinde olduğunu söyledi. Çiçek, “Önce mahallemizin Sonevler tarafında yol yapacağız denilerek kamulaştırma yapılmak istendi. Ardından mahallemizin ağırlık olarak Aşık Veysel tarafında kalan evler, Kanal güzergahında kaldığı gerekçesiyle Arnavutköy Hacımaşlı’ya sürgün edilmek istendi.
Son olarak ise müteahhitliğe soyunan Başakşehir Belediyesi Başkanı Yasin Kartoğlu, Başakkent AŞ. ile bizleri yerimizden etmek istemektedir. Öyle ki, bir tüzel kişilik, şirket olan Başakkent AŞ, Mevlüt Uysal döneminden Yasin Kartoğlu dönemine kadar mahallemizde arsalar topladı. Bugün biliyoruz ki 1540, 1542, 1543, 1554, 1564, 1606, 1617 numaralı adalarda, yani kentsel dönüşüm ilan edilen adalardaki en büyük ortak Başakkent AŞ’dir. Çünkü 2020 Aralık ayı imar uygulaması ile yıllarca topladıkları arsaları bu adalara kaydırdılar. Yani Başakşehir Belediyesi, yönetim kurulunda kendi olduğu şirketle topladığı arsaları şimdi paraya çevirmenin peşindedir.”
“Mücadelemiz sürecek”
Son olarak mücadelelerinin sürdüreceklerini belirten Çiçek şöyle dedi: “Mahalleyi bir rant sahası olarak gören bu anlayışı ve buna bağlı olarak hazırlanan imar uygulamasını kabul etmiyoruz. Bugün burada, 2020 Aralık ayı imar uygulamasına yani rantsal dönüşümün önünü açan uygulamaya itiraz etmek için toplandık. Yerlerimizde gözü olanlar, ranta taparlar öncelikle yerlerimizden vazgeçmeyeceğimizi, haklı mücadelemizi sürdüreceğimizi bilsinler.”
Basın açıklamasının ardından mahalle halkı İstanbul Çevre ve Şehircilik Binasına itiraz dilekçelerini vererek eylemini sonlandırdı.
Kaynak: Patika