Güncel

Sadece bir yılda 46 bin çiftçi tarımdan uzaklaştı

Ekonomik sosyal yıkım derinleşiyor: Son bir yılda 46 bin 923 çiftçi topraklarını bırakarak, tarımdan uzaklaştı, son 3 yılda ise 184 bin 154 tarımsal işletme kapandı, 9 milyon 635 bin ev kadını çalışma yaşamından yoksun.

Tarımsal yıkımı derinleştiren politikalar pervasızca uygulanırken; çiftçiler tarım tekellerinin, komisyoncu ve bunlarla bağlantılı kooperatiflerin sömürü zincirinin parçası haline getirilirken; mazot ve gübre başta olmak üzere girdi maliyetleri alıp başını gittiği halde ürün değerini bulamazken on binlerce çiftçinin topraklarını bırakarak tarımdan uzaklaştığı rakamlarla dile gelmeye devam ediyor.

Bu gerçeğe yönelik rakamsal tabloyu dile getirenlerden biri de CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin oldu. Türkiye’deki ekonomik ve sosyal verilerin alt üst olduğunu dile getirerek, “Ekonomik ve sosyal çöküş yaşanıyor” diyen Şevkin, son bir yılda 46 bin 923 çiftçi topraklarını bırakarak, tarımdan uzaklaştığını, son 3 yılda ise 184 bin 154 tarımsal işletmenin kapandığını, 9 milyon 635 bin ev kadınının çalışma yaşamından yoksun olduğunu belirtti.

Her iki kişiden birinin işsiz olduğunu kaydeden Şevkin’in bazı kurum ve kuruluş kaynaklarından derlediği bilgilere göre 2020 yılında 602 bin 983 olan çiftçi sayısı 2021 yılında 556 bin 60’a geriledi. 2016 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı tarımsal işletme sayısı 2 milyon 267 bin 176 olurken bu sayı 2019 yılında 2 milyon 83 bin 22’e geriledi.

83 milyon 614 bin 362 kişilik nüfusa sahip Türkiye’de aktif sigortalı çalışanın 23 milyon 815 bin 921, Bağ-Kur’lu vatandaş sayısının ise 2 milyon 523 bin 575 kişiden oluştuğunu dile getiren Şevkin, “Nüfusa oranla SGK ve Bağ-Kurlu kişi sayısı oldukça düşüktür. AKP iktidarında tarımda ve istihdamda büyük çöküş yaşandığı açıktır” dedi.

Bu böyleyken özelleştirmeler, gümrük politikaları, ithalat, tarımsal arazilerin yağmalanması, yasaklar, keyfi uygulamalarla yıkıma uğrayan tarımsal üretimde tekellerin çıkarlarına aykırı en küçük bir boşluğa bile tahammül gösterilmemeye devam ediliyor. Bu yaklaşımın son yansıması da tütün üreticilerine yönelik saldırı oldu. “Yetki belgesi” almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticaretinin yasaklanmasıyla türün tekellerinin üretimi tümüyle kontrol etmeleri açısından son adımlar da tamamlanmaya çalışılıyor. Türün üreticilerinim Adıyaman, Malatya ve ilçelerinde yaptıkları protestolara karşıysa devletin zor aygıtları, yargı kurumları hızla harekete geçip, çok sayıda köylüyü gözaltına almıştı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu