Güncel

Özgürlükçü Demokrasi davası: Gazetecilere hapis talebi

KHK ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesi İmtiyaz Sahibi, Yazı İşleri Müdürü ve editörlerinin yeniden yargılandığı davanın duruşmasında savcı, hapis cezası talep etti

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinde çalışan 6 gazeteci hakkında yeniden başlayan davanın 3’ncü duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya gazeteciler katılmazken, avukatları Sercan Korkmaz ve Özcan Kılıç hazır bulundu.

Duruşmada mahkemeye mütalaasını sunan iddia makamı, gazetenin Türkiye’nin 2018 yılında Kuzey ve Doğu Suriye’nin Efrîn Kantonu’na dönük askeri olarak girmesiyle ilgili yaptığı haberler nedeniyle gazetenin ve gazetecilerin “olumsuz” algı ürettiğini ileri sürdü.

Ulusal güvenlik

Mütalaasında basın özgürlüğü ve “özgürlük” kavramına değinen iddia makamı, “Devletin ve toplumun var olabilmesi ve devamlılığını sağlaması için bazı özgürlükleri sınırlanması kaçınılmazdır. Hiçbir zaman, hiçbir toplumda sınırsız özgürlük diye bir şey olamayacağı, sınırsız özgürlüğün anarşi doğuracağı, bu nedenle bir özgürlüğün toplumun huzuru, asayiş ve ulusal güvenlik gibi değerlere çatışması halinde sınırlandırılması yolluna gidilmelidir. Basın özgürlüğünün ulusal güvenlik nedeniyle sınırlandırılması devletin ve toplumun korunması kategorisi içerisinde yer almaktadır” denildi.

Savcılık ceza istedi

Gazete dağıtımcısı Mizgin Fendik’in beraatini isteyen savcı, Reyhan Hacıoğlu, Mehmet Ali Çelebi, Hicran Urun, Pınar Tarlak, İshak Yasul ve İhsan Yaşar hakkında “Örgüte üye olmak”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “örgütün yayınlarını basmak ve yaymak” iddiasıyla cezalandırılmasını istedi. İddia makamı, gazetenin Efrîn’de halkın saldırılara karşı direnişini yansıtmasını da suç olarak göstermeye çalıştı. İddia makamı, gazetenin yer verdiği “meşru savunma”, “öz savunma” ve “çağın direnişi” başlıkların yanı sıra Demokratik Suriye Güçleri (QSD) birliklerinden “tabur” ve “savunma güçleri” olarak söz edilmesinin, “düzenli ordu” izlenimi sağladığını ve bu yolla meşruluk durumun ortaya çıktığını öne sürdü.

Duruşma ertelendi

İddia makamının mütalaasını sunması ardından mahkeme, gazetecilerin avukatlarına söz verdi. Korkmaz ve Kılıç, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmak üzere ek süre talebinde bulundu.

Mahkeme, avukatların talebini kabul ederek, duruşmayı 14 Haziran’a erteledi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu