Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamişlo kentinde Kongreya Star, Suriye Kadın Meclisi, Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi, Jineoloji Akademisi, Süryani Kadınlar Birliği, Zenûbya Kadın Topluluğu ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) öncülüğünde 19 Temmuz Devrimi’nin 10’uncu yıldönümü dolayısıyla düzenlenen ve Rojava Üniversitesi’nde gerçekleştirilen forum iki gün sürdü. Foruma, Suriye’nin her kesiminde 200 kadın katıldı. Ortadoğu ve farklı devletlerden birçok kadın ise online katıldı.
İki gün süren tartışmalarda, kadınların tarihte toplumun ilerlemesinde aldığı rol, Kuzey ve Doğu Suriye’den Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya savaşın kadın mücadelesindeki etkileri, kadın devriminin 10 yıllık süreçteki kazanımları, YPJ’nin devrimin korunması ve geliştirilmesindeki rolü, Suriye tarihindeki diktatörlük rejimlerine karşı devrimde kadınların rolü, Kürt kadınının Suriye’deki ulus-devletle olan durumu ve kadınların kendi kendini örgütleme yeteneği ve devrimde nasıl yer alabileceklerine dair başlıklar ele alındı.
* Devrimin 10 yılı boyunca tarihi adımlar atıldı ve tüm kadınlar için büyük başarılar elde edildi. Kadın devriminin bu başarıları tüm dünyaya umut oldu. Devrimi büyütmek ve sürdürmek için, forumumuzda mücadeleyi yükseltme kararı alındı.*Kadın devrimi, şiddetli saldırılarla karşı karşıya kaldı. Devrim mücadelemiz henüz tüm hedeflerine ulaşamadı. Devrimi güvence altına almak için, başarılarını her zaman arttırmalı ve devrimi kadınların olduğu her eve sokmalıyız.*Çıkarılan Kadın yasaları devrimin büyük başarısı olarak görülüyor. Kadın yasalarının uygulanabilmesi için mücadelenin Suriye düzeyinde yürütülmesi ve güçlendirilmesi gereklidir.*Suriye düzeyinde böyle bir kadın buluşmasının gerçekleştirilmesi büyük başarıdır. Bu aynı zamanda demokratik kadın ittifaklarının geliştirilmesinin önemini de vurguluyor. Kadınların Suriye’nin tüm bölgelerinde dayanışmasını daha da güçlendirmemiz gerekiyor.*Kadın devriminin her şeyden önce bir bilinç devrimi olduğunu göz önünde tutarak, özgürlük mücadelesini yükseltme kararı aldık.*Tüm kadınları işgalden, esaretten ve hapisten kurtarmak temel görevimizdir. Bu amaçla mücadelemizi yükselteceğiz. Özellikle Türk devletinin ve çetelerinin işgali altında olan Efrîn, Bab, Cerablus, Ezaz, İdlib, Serêkaniyê, Girê Spî gibi şehirleri özgürleştirmek içim mücadelemizi güçlendireceğiz.*Soykırım saldırıları, çoğunlukla kadınlara yönelik yapılıyor. Kadınlar, işgalci güçlerin ve eril zihniyetlerinin gerçekleştirdiği her türlü saldırıya karşı öz savunma gücüne sahip olmalı ve hiçbir kadın korumasız kalmamalıdır.*Kadınların iradesi olmadan demokratik ve kalıcı bir çözümün mümkün olmadığının bilinmesi gerekiyor. Kadınların siyasi kararlara katılımı güvence altına alınmalı ve kadın hakları gelecekte yapılacak Suriye anayasasına dahil edilmelidir.