EkolojiGüncel

“Ormanlardaki hayvan türlerinin sayısı yarı yarıya azaldı”

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın raporuna göre ormanlarda yaşayan çok sayıda hayvan türünün sayısı yarı yarıya azaldı. Bunun nedeni olarak ise insanların yaşam alanlarını yok etmesi.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) verilerine göre 1970-2014 yılları arasında ormanlarda yaşayan 455 hayvan popülasyonu ve 268 omurgalı türünde ortalama yüzde 53’lük azalma tespit edildi.

Özellikle kurbağalar gibi amfibi türler ve maymun gibi memeli hayvanlar ya da orman fillerinin sayısında ciddi oranda düşüş kaydedildiği bildirildi.

Söz konusu azalmadan özellikle de tropik bölgeler ve Amazon ormanlarının etkilendiği belirtiliyor.

DW Türkçe’nin aktardığı WF raporuna göre canlıların sayısının azalmasının başlıca nedeni olarak ağaç kesimi ve tarım amacıyla ormanların yok edilmesi sonucu yaşam alanlarının kaybı gösteriliyor.

“Ormanların hayvanlara ihtiyacı var”

WWF Almanya şubesinden Christoph Heinrich, dünya çapında ormanlarda tür çeşitliliğindeki azalmanın ‘dehşet verici’ olduğunu belirtti.

“Hayvanlar yok olursa ormanlar da sera gazını emme işlevini yitirir” diyen Heinrich, biyolojik çeşitliliğin yok olmasını tersine çevirmek ve iklim krizi ile mücadele etmek için ormanların ve içindeki canlıların korunması gerektiğini vurguladı.

İklim kriziyle mücadelede en iyi yöntem ormanlaştırma

Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü’nün kısa süre önce açıklanan raporunda iklim kriziyle mücadelenin en iyi yönteminin ormanlaştırma olduğu sonucuna varılmıştı.

İsviçreli bilim insanları, ormanlaştırmayla karbondioksit salınımının üçte ikisinin azaltılabileceğine dikkat çekmişti.

Ormanlar iklim değişikliğine yol açan karbondioksiti emiyor, aşırı sıcak, don, kuruluk ve fırtına gibi doğa olaylarını yumuşatıyor. Havayı temizleyen ormanlar pek çok canlının da yaşam alanı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu