Ortadoğu uzmanı yazar Faik Bulut, Suriye’deki son gelişmeleri ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ın mesajını değerlendirdi. Yazar Bulut, Öcalan’ın 8 yıl aradan sonra avukatları aracılığıyla gönderdiği açıklamanın, Türkiye ve Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) olmak üzere iki farklı mesaj içerdiğini belirtti.
Öcalan’ın Kürt tarafına ‘’İşlerinizi iyi, akıllı bir diplomasiyle çözün. Silah tek seçenek değil’ mesajı verdiğini belirten Bulut, Türkiye’ye verilen mesajın ise “Akıllı ol. Sen rasyonel bir diplomasiyle sorunu çözmeye yanaşırsan sana Rojava’dan bir tehlike gelmez” olduğunu söyledi.
Mezopotamya Ajansı‘na konuşan Yazar Bulut, IŞİD’in bitmesiyle birlikte DSG’nin uluslararası anlamda daha fazla diplomatik faaliyetlerde bulunduğunu belirtti. Bu diplomasiyle DSG’nin artık resmi olarak tanınır hale geldiğini vurgulayan Bulut, Suriye’de birçok bölgenin El Nusra ve IŞİD benzeri gruplardan temizlendiğini ve sadece İdlib bölgesinin kaldığını söyledi. Rusya ve Suriye rejiminin artık İdlib’i de bombalamaya başladığını kaydeden Bulut, ”Bombalamanın ilk sebebi de Türkiye’nin daha önce verdiği taahhütlerin yerine getirilmemiş olmasından kaynaklanıyor. Türkiye deyim yerindeyse geçen sene Eylül ya da Ekim ayına kadar bu işi çözecekti. Rusya baktı Türkiye bunu çözmeye yanaşmıyor. Türkiye’nin elini sıkıştırmak için Rusya da böyle bir şeye başvurdu. İkinci olarak Türkiye orada koridor bölgesine bir duvar çekmeyi planlıyor. Henüz başlamış değil ama duvarın örülmesi Afrin’den başlayarak, Minbic ve Tel Rıfat’a kadar kendi sınırları içinde görmesi ve orada kalıcı olması anlamına geliyor. Bundan hem Suriye hem de İran çok rahatsız. Rusya da Türkiye’nin bu niyetini aşağı yukarı anlamış ama Rusya, Türkiye’nin elini bırakmak istemiyor” diye konuştu.
‘ABD orta yol arıyor’
Türkiye’nin desteklediği ÖSO gruplarının son zamanlarda Tel Rıfat’a yönelik saldırılarının olduğuna dikkat çeken Bulut, şöyle devam etti: “Tel Rıfat’ı alırlarsa bu Halep’e saldırıların önünü yeniden başlatmış olacaktır. Suriye ve İran bundan korktukları için harekete geçtiler. Bu konuda İran, Suriye ve Rusya arasında görüşmelerin olduğu çok açık. Bunlar Türkiye’yi buradan çıkarmak istiyorlar. Ama burada Rusya hala ikili, üçlü oyun peşinde. Bir de son dönemlerde ABD’nin bir atağı oldu. ABD’nin Suriye temsilcisi gelip hem Türkiye’yle görüştü hem de DSG’yle görüştü. Görüşmelere baktığımızda Türkiye’ye bir tampon bölge verme konusunda pazarlıklar sürüyor. Kürtler burada Türkiye’ye ‘ilk önce Afrin’de iyi niyetinizi görelim. Afrin’den çekilin, gerisine bakarız’ diyor. Türkiye’nin tezi ise Rojava bölgesinde kendilerine bağlı aşiretler. Kürtlerin kendilerine göre 30, 40 kilometre geri çekilmesini istiyor. ABD ise ‘bir elimde Kürtler olsun, diğer elimde Türkler olsun ki İran’a karşı ‘istediğimi yapabileyim’ derdinde. Ama bunlardan hiçbirisi daha kesinleşmiş değil. DSG de açıklama yaptı zaten. Görünen o ki ABD üzerinden bu görüşmeler sürüyor.”
‘İkili mesaj’
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada, Suriye’ye yönelik vurgusunu da değerlendiren Bulut, sözlerini şöyle tamamladı: “Bence Öcalan hem DSG’ye hem de Türkiye’ye tavsiye de bulunuyor. Öcalan, Kürt tarafına ‘Siz çok ileri adım atmayın. Mevcut sınırlar içinde haklarınızda ısrar edin. Çok da kendinizi abartmayın ve güçler dengesini iyi okuyun’ demeye getirdi. Yani zekice bir diplomasiyle ve olabilirliğine bakarak sorunları çözmelerini istedi. Silahın tek seçenek olmadığını ifade ediyor. Türkiye’ye de aslında dolaylı yoldan ‘Akıllı ol. Kimsenin burada senin toprağında gözü yok. Rojava’dan sana bir tehdit gelmez. Sen rasyonel bir diplomasiyle sorunu çözmeye yanaşırsan sana oradan bir tehlike gelmez’ demek istiyor.” (Haber Merkezi)