İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albarez, İspanya hükümetinin Filistin Devleti’ni tanıyan kararnameyi onaylamasından önce yaptığı konuşmada, “Filistin Devleti’ni tanımak, Filistinlilerin ve İsraillilerin barışa ulaşmasını sağlayacak tarihi bir adımdır” dedi.
“Filistin Devletini tanıma kararının kabulü BM kararlarıyla uyumludur ve herhangi bir tarafa yönelik değildir” diyen Albarez, ülkesinin İsrailliler ve Filistinlilerin mutabakatı olmadan 1967 sınırlarında yapılacak herhangi bir değişikliği tanımayacağını ve barışa giden tek yolun iki devletli çözüm olduğunu kaydetti.
Başbakan, Gazze’de kalıcı bir ateşkes ve insani yardım girişine izin verilmesi çağrısında bulundu.
Norveç’de Filistin resmen tanıdı
Norveç Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Norveç’in Filistin’i devlet olarak resmen tanıması yürürlüğe girmiştir” denildi.
Açıklamada ayrıca “benzer düşünen diğer bazı Avrupa ülkeleri de aynı tarihte Filistin’i resmen tanıyacaktır” denildi.
Üç Avrupa ülkesi bu adımı geçen hafta eşzamanlı olarak duyururken, liderleri diğer ülkelerin de bu girişime katılmasını umduklarını söyledi.
İspanya, Norveç ve İrlanda ile birlikte Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na üye 193 ülke arasında Filistin Devleti’ni tanıyan ülke sayısı 147’ye yükseldi.
İrlanda’da da Filistini resmen tanıdı
İrlanda hükümeti de kabine toplantısında Filistin’i tanıma kararının onaylandığını duyurdu. İrlanda’daki Filistin Misyonu büyükelçiliğe dönüştürüleceği ve İrlanda’ya bir Filistin büyükelçisi atanacağı açıklandı.