EkolojiGüncel

Latmos Dağı’nda linyit ocağı talanı: 8500 yıllık tarihi miras yok oluyor

Latmos Dağı’ndaki linyit madeni, 8500 yıllık tarihî kalıntıları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.

Latmos Dağı olarak bilinen Beşparmak Dağları’nda başlatılan linyit madeni çalışmaları, 8500 yıllık tarihî mirası yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Aydın ve Muğla sınırları içerisinde yer alan, antik çağlardan günümüze ulaşan kaya resimleri ve arkeolojik kalıntılarıyla dünya çapında bir değere sahip olan Latmos Dağı, sermayenin saldırısı altında.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla kamulaştırılan Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Çavdar ve Mersinbelen köyleri arasındaki 153 bin 186 metrekarelik alanda linyit ocağı faaliyete geçirildi. Ancak bu çalışmaların, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. ve 3. derece arkeolojik SİT alanı ilan edilen bölgede yoğunlaşması tepkilere neden oldu. Bölgedeki arkeolojik kalıntıların üzerine pasa (maden) atıklarının döküldüğü kaydedildi.

Çavdar Köyü eski muhtarı İhsan Garagöz, yaşanan tahribatı şu sözlerle dile getirdi: “Kuruldan aldığımız ada ve parsel bilgilerine göre arkeolojik SİT sahasına girilmiş ve orada da tahribat yapılmış. Eski yapıların üzerine pasa atıkları dökülmüş. Normalde bu bölgeye bir kazma dahi vurulamaz. Koruma Kurulu da bölgede madencilik çalışmalarının yapılamayacağını kesin bir dille belirtmişti.”

Garagöz, çalışma yapılan parsellerde tarihî ören yerleri ve kale kalıntıları bulunduğunu belirterek, Latmos Platformu ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na çağrıda bulundu. “Toprak sahasının altında, arasında tarihi kalıntıları gördüm. Şirketlerin ufak çıkarları için tarihi eserler tahribatla karşı karşıya. Üç kuruşluk, değersiz linyit ocağı için tarihi eserler hiçe sayılıyor. Bakanlığın bu alanı ekoturizm olarak değerlendirmesi gerekirken, linyit ocağına izin verildi,” diyen Garagöz, Latmos bölgesinin millî park ilan edilerek bütüncül bir koruma altına alınması gerektiğini vurguladı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu