Bir asır sonra soykırımın yapıldığı topraklarda Ermeni halkı kendi tarihiyle yüzleşmeye, diğer halkları yüzleştirmeye devam ediyor. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde, Osmanlı Devleti’nin, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin bizzat emri ile gerçekleşen tehcir, katliamlar ve sonrasında gelen büyük soykırımdan bu yana 109 yıl geçti. Rojava’da yaşayan Ermeniler, bu yıl 24 Nisan Ermeni Soykırım kurbanlarını anmalarını, köylerde gerçekleştirdikleri çeşitli etkinliklerle devam ettiriyorlar.
Kitle toplantısı…
Nubar Ozanyan Kültür Merkezi ve Ermeni Tugayı olarak yapılan anma haftası öncesinde Ermenilerle kitle toplantısı gerçekleşti. Yapılan toplantıda Ermeni Soykırımı’nın tarihsel ve bugüne dair taşınan sonuçlarına vurgu yapıldı. Buluşmada söz alan Kültür Merkezi ve Tugay komutanları, TC develetinin Ermenilere ve tüm ezilenlere yönelik tutumunda değişiklik olmadığını, Artsakh işgalinden Kürdistan’a yönelik saldırılarda, Filistin halkının soykırıma tabi tutulmasında TC’nin payı olduğunun altı çizildi. Ermeni halkının öz örgütlenmesinin önemli olduğuna dikkat çektiler. Kitlenin bu temelde düşünce ve önerilerine önem verdiklerini belirten konuşmacılardan sonra katılımcılar söz aldı.
Kitleden söz alanlar, Ermeni halkının farklı dinlere mensup olduğunu, Hıristiyan kesiminin Müslüman kesimi tanımadığı ve bunun yanlış olduğu vurgulandı. Ermeni halkı açısından Ermenicenin çocuklara öğretilmesinin ve kültürel değerlerinin yaşatılmasının altı çizildi. Bu minvalde gelen önerilerle birlikte 24 Nisan hazırlıkları tartışılması yapıldı.
Kuzey-Doğu Suriye Ermenileri çeşitli etlinliklerle soykırım kurbanlarını anıyor (Foto galeri)
Rojava'da yaşayan Ermeniler, köylerde gerçekleştirdikleri çeşitli etkinliklerle 24 Nisan Ermeni Soykırımı kurbanlarını anıyor.
➡️https://t.co/YvaK0o4nMl pic.twitter.com/JOLh22D5zQ
— Özgür Gelecek (@ozgur__gelecek) April 21, 2024
Köylere taşınan soykırım anmaları…
Nubar Ozanyan Ermeni Tugayı ve Kültür Merkezi’nin hazırlıklarını üstlendikleri 24 Nisan anma etkinlikleri, Ermenilerin yoğun yaşadığı dört köyde gerçekleşti. Yapılan etkinliklerde Arapça ve Ermenice soykırıma dair anlatımlar gerçekleştirildi. Sunumlarda da 100 yıl sonra da soykırım tehdidinin devam ettiği, TC devletinin Ermenilerin yaşadıkları topraklara yönelik tehditlerinin deva ettiği vurgulandı.
Anma etkinliklerinde Ermeni Soykırımı’nı anlatan tiyatral skeç oynandı ve Ermeni halayı sahnelendi. Yanı sıra Ermenice türküler seslendirildi. Ermenice şiirin okunduğu etkinliklere katılım olumlu geçti.
Anma etkinlikleri hakkında bilgi veren Kültür Merkezi temsilcisi Lusin Erdimyan, bu anmaların köylere taşınmasının anlamlı olduğunu, bu köylerde Soykırım kurbanlarının torunlarının yaşadığını, hikayelerde anlatılanın gerçek ve yaşanmış olduklarının bilinciyle hareket ettiklerini belirtti. Anmalara devam ettiklerini anlatan Erdimyan, bu topraklarda tüm Ermenilerin bir araya gelmesinin önemli olduğunu, sadece Ermeni halkı için değil, diğer halklarla bir arada yaşamak için bunun gerekli olduğunu belirtti ve Ermeni Soykırımı ile yüzleşmeyen hiç kimsenin halklarla ortak yaşamdan bahsedemeyeceğini söyledi.
Lusin Erdimyan ayrıca Nubar Ozanyan Kültür Merkezi’nin kurumsallaşmasının devam ettiğini, 8 Martlardan bugüne kadar yapılan tüm etkinliklerde Ermeni kitlesi ile önemli oranda buluştuklarını, kitle ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini, çıkarılan Baykar gazetesinin dağıtıldığını kaydetti ve çalışmaların devam edeceğini dile getirdi.