H.Merkezi: Cengiz-Kolin-Kalyon Şirketler Birliğinde yer alan Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat’ın Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nden çekildiği belirtiliyor.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi için ön protokol imzalayan Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) ile Cengiz-Kolin-Kalyon Şirketler Birliğinde yer alan Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat’ın ortaklıktan çekildiği belirtildi.
Rus RBK haber ajansının Akkuyu Nükleer A.Ş.’ye yakın iki kaynağa dayandırdığı habere göre; Rosatom ile birlikte Türkiye’deki ilk nükleer santralin inşasını finanse edecek konsorsiyumda belirgin değişiklikler yaşandı. Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat, projeden çekilme kararı aldı.
Diğer taraftan Hürriyette yer alan başka bir haberde, Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu, Ruslar’a Akkuyu Nükleer’de ortak olmak istemediklerini sözle bildirdiklerini açıkladı.
Koloğlu, “Bizim hisse oranımız yüzde 49 olacaktı, belki azınlık hisse ama satın almalarda bizim de dahil olmamız lazım, dedik. Kararların oy birliğiyle alınmasını istedik, onlar ise hiçbir şekilde müdahil olmamazı istemediler. Nükleer adaya karışmayalım ama diğer bölümlerde, satın almalarda sürece dahil olmak istedik. Onlar ise hiçbir şekilde bizim kararlara dahil olmamızı istemediler.” Şeklinde konuşulduğu ileri sürüldü.
Kaynaklardan biri, Rosatom’un yeni partnerinin devlete ait Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) olduğunu belirtti.
EÜAŞ ile görüşme yapıldığını doğrulayan bir Rosatom yetkilisi, “Akkuyu için yatırımcı arayışına devam ediyoruz ve EÜAŞ, görüştüğümüz şirketlerden biri” dedi.
RBK’ya konuşan diğer kaynak, Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat’ın tedarikçileri ihale yoluyla seçmek zorunda olmaktan memnun kalmamış olabileceğini kaydetti.
Ne olmuştu
Bilindiği gibi nükleer santrale karşı halktan tepki gelmiş, yüzlerce eylem ile santralin yapımına devam edilmesi protesto edilmiş, Mersin Akkuyu’da yapılmak istenen nükleer santrale karşı onlarca dava açılmıştı. Çevreye olumsuz etkileri olacağı düşünülen tesislere hakkında Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için hazırlanan bilirkişi raporuna Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) ve Türkiye Barolar Birliği(TBB)’nin itirazı üzerine Danıştay’da açılan davalar olmuştu. TTB ve TMMOB itirazında, “Çevreye, insana zarar veren ve geriye dönüşü olmayan sonuçlar ortaya çıkaran nükleer santral gibi projelerden vazgeçilmesi gerekiyor. ÇED raporu ve bunu inceleyen bilirkişi raporunda bu projenin ne için olmaması gerektiğinin bilgilerinin de olması gerekiyor” şeklinde doğanın yok oluşuna dikkat çekmişti.