Güncel

18 MAYIS | Kaypakkaya mezarı başında anıldı

Komünist önder İbrahim Kaypakkaya katledilişinin 51. yıldönümünde Çorum’da bulunan mezarı başında anıldı.

Komünist önder İbrahim Kaypakkaya katledilişinin 51. yıldönümünde Çorum’un Sungurlu ilçesi Karakaya köyünde bulunan mezarı başında anıldı.

Ortakça Yaşam ve Yaşam Ağacı Derneği tarafından yapılan anmaya Partizan ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) katıldı.

Mezar başında, “Çelik aldığı suyu unutmayacak! İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!” pankartı açıldı.

Saygı duruşunun ardından okunan açıklamada, “İbrahim Kaypakkaya 71 devrimci kopuşunun komünist önderidir. Onu ayrıcalıklı kılan sistemin kalbine hançer gibi saplanan fikirleridir. “Ser verip sır vermeyen yiğitliğiyle”, kendisini yargılayanlarla hiçbir noktada uzlaşmayan devrimci tutumuyla kitlelerin zihnine kazınmış olmakla birlikte, Türkiye’nin somut koşullarını değerlendirirken uyguladığı bilimsel yöntem adeta sansüre uğramaktadır” denildi.

Açıklamada, “Kaypakkaya sosyo-ekonomik tahlili, milli meseledeki (Kürt ve diğer azınlıklar meselesi) yaklaşımı, Kemalizm tahlili, ülkenin rejimini tespitinde isabetli düşünceleriyle bugüne de ışık tutmaktadır. Her türlü geri düşünceye karşı duruşu ile ayrılan Kaypakkaya’yı görmezden gelenler, bir ayağı düzene tutunanlardır” vurgusu yapıldı.

Kaypakkaya’yı 68 kuşağının diğer önderlerinden ayıran tespitlerinin altının çizildiği açıklamada, “Kürt meselesi, resmi ideoloji ile hesaplaşma, Kemalizmden kopuş, Ermeni Soykırımını gözler önüne serip ve bu sebeple partisinin kuruluş tarihini 24 Nisan olarak ilan etmesi gibi tespitleri ve pratiği ile döneminde adeta dokunulmayana dokunan İbrahim Kaypakkaya, ezilen halklar için kızıl bir meşale olmuştur” ifadeleri kaydedildi.

Kaypakkaya ile birlikte, Haki Karer, ve Dörtlerin de anıldığı açıklama, “Kürtlerin kaderini tayin hakkını sonuna kadar savunması” anlayışının da gereği olarak, 12 Eylül Askeri Cunta döneminde işkence ve idamlarla gündeme gelen Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde, 17 Mayıs 1982 yılında bedenlerini ateşe vererek tarihe “Dörtler” olarak geçen Ferhat Kurtay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve Necmi Öner’i ve 18 Mayıs 1977’de katledilen Haki Karer’i de anıyoruz. İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür! Çelik aldığı suyu unutmayacak! Birlik mücadele ve dayanışma düşüncesiyle saygıyla anıyoruz” ifadeleriyle sonlandırıldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu