EmekGüncel

“Kasımda 137, 11 ayda en az 1172 işçi çalışırken yaşamını yitirdi”

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, kasım ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre kasımda 137, 11 ayda en az 1172 işçi çalışırken yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, kasım ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre kasımda 137, 11 ayda en az 1172 işçi çalışırken yaşamını yitirdi.

İSİG Meclisi raporuna  başta Filistin Halkı olmak üzere; Özak Tekstil, Corning Kablo, Burda Bebek, Aluform Pekintaş, Sputnik Türkiye, Agrobay Seracılık, Sedef Tersanesi, Asır Plastik, Ataşehir Belediyesi, ODTÜ Yemekhane işçisi Serdal Delibal, Şişli Belediyesi işçisi Turan Aktaş, İBB İsper sosyal tesis işçisi Tülay Çalve ve Türkiye’nin dört bir yanında hakları için direnen, dayanışma eylemleri yapan tüm işçileri selamlayarak başladı.

Yazın sıcakta, sonbaharda rüzgarda çalıştırma işçileri öldürdü

İSİG Meclisi yazın sıcak havalarda çalışmaya zorlanmanın işçilerin canına mal olduğunu hatırlatıp sonbaharda da rüzgarlı ve fırtınalı havalarda çalışmaya zorlanmanın iş cinayetlerine sebep olduğunu ifade etti. İnşaat-yol-belediye işçileri, moto kuryeler, sayaç okuma işçileri, kargo çalışanları başta olmak üzere binlerce işçi bina üzerinde, kule vinçlerde, sokakta, motosiklet üzerinde çalışmak zorunda kaldı. Rüzgar nedeniyle düşen inşaat işçisi (Orhan Çağlıbaygil) ve belediye işçisi (Tayfun Başlı) ile üzerine aydınlatma direği devrilen bir moto kurye (Muhammed Ela) hayatını kaybetti.

Kafkametler: Deniz kazası değil, iş cinayeti

19 Kasım’da Rusya’nın Temryuk Limanı’ndan aldığı yükü Aliağa’ya götüren Türk bandıralı ‘Kafkametler’ gemisi fırtına nedeniyle Zonguldak Ereğli Limanı önlerine demirledi ancak askeri mendireğine doğru sürüklenip mendireğe çarparak battı. Arama kurtarma çalışmaları sonucu beş denizcinin (Metin Usta, İsmail Kaptan, Hıfzı Tarhan, Tamer Özer, Cüneyt Aygen) cenazesine ulaşılırken on sekiz gün geçmesine rağmen yedi denizciye (Cemal Turan, Berke Çamurtaş, Veli Özel, Göksel Özel, Satılmış Uslu, Mustafa Nacar, Ömer Hebip) ulaşılamadı.

İSİG Meclisi armatör ve devlete şu soruları yöneltti:

Fırtınaya rağmen Kafkametler neden sefere çıkarıldı? Arama kurtarma faaliyetleri neden geç başladı? Yaklaşık bir ay önce Romanya’nın Sulina Limanı açıklarında karinasında (alt sacında) mayın patlaması meydana geldi ancak herhangi bir hasar oluşmadı denilerek geminin seyrine ve sonrasında rutin seferlerine müsaade edildi. Direkt hasar olmasa da tersaneye girip kontrolleri yapılmadı mı? 2022 yılında klas yenileme sörveyleri ve tersane sac ölçümleri ne derece ciddi yapıldı?

Yakılan Afganistanlı madenci Vezir Mohammad Nourtani ve ‘kaçak’ ocaklar

Ereğli’den başlayarak Bartın-Amasra ve Kastamonu-Cide’ye kadar uzanan Zonguldak havzasında bulunan kömürlerin işletme ve ruhsat hakkı Maden Kanunu’na göre TTK’ye aitti. Havzada üretim sadece TTK tarafından yapılıyordu. Rödövans uygulaması ile bu ortadan kaldırıldı. Havzada önce TTK tarafından iş güvenliği şartları nedeni ile üretilmeyen ince damarlar, sonra da TTK tarafından faaliyette bulunulmayan bölgeler özel firmalara rödövans ile kiralandı. Havzada TTK ve bu özel firmalar tarafından çıkarılmayan ruhsatsız ve denetimsiz kömürler bu kaçak ocaklarda üretiliyor. Benzer kaçak ocaklar TKİ’nin Şırnak’ta bulunan rödövanslı sahalarında da bulunuyor ve aynı süreçler işliyor.

Kaçak ocaklar, bir evin arka bahçesinde odunluk olarak yapılan bir kulübede ya da kimsenin uğramadığı, yolu olmayan bir orman içinde olabilir. Bu noktalardan galerilerin/tünellerin kazılması ile girilen yeraltında kömür damarı kesene, bulana kadar ilerleniyor. Galeriler ilerledikçe göçüğe karşı ahşap tahkimatlar yapılıyor, aydınlatma evlerde kullandığımız lambalarla ilkel ve tehlikeli bir şekilde yapılıyor. Havalandırma, kamuda ya da özel ocaklarda bile yeterince sağlanamazken kaçak ocaktaki durumu söylemeye gerek bile yok… Teknik bir altyapıya sahip olmayan ocaklarda yaşanan kazalar sonrasında eğer kişi kaçak ocak içinde öldüyse, ocağın bu ölen kişiye ait olduğu söylenerek olayın kapatılması da bir teamül haline gelmiş durumda.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu