İstanbul: Bugün (23 Şubat) Mecidiyeköy Kültür Merkezi’nde İMECE Ev İşçileri Sendikası “ ev işçileri için insana yakışır iş, Türkiye de ev işçiliği koşullar, talepler” konulu bir panel gerçekleştirdi.
Mecidiyeköy Kültür Merkezinde gerçekleşen panelde, Yıldız Ay İMECE, Doç.Dr. Saniye Dedeoğlu, Emekli-İş Başmüfettişi Doğan Keskin katılımı Funda Ütsek’in moderatörlüğü ile gerçekleşti
Aslında emeğinin karşılığı ücretli çalışanlara işçi denir. Ama ev işçisi için tanım aynı olmuyor maalesef. Emeğin değersizleştirildiği “kanın emeğinin” söz konusu dahi olmadığı böylesi bir sistemde kadınlar bir araya gelerek sorunlarını tartıştılar.
Panelin gerçekleştiği salona “ev işçisi Rukiye Şimşek’in ölümünden çalışma bakanlığı sorumludur”, “Ev işçileri iş yasasına alınsın” yazılamalı pankartları asmışlardı.
Ev işçileri için kadın dayanışması
Panelde açılış konuşmasını İMECE Kadın Dayanışma Derneğinden Serpil Kemalbey yaptı. Kemalbey konuşmasında, “Ev işçileri için sokak eylemleri ve imza kampanyaları yaptık. İş cinayetlerinde katledilen kadınlar için sokakta mücadele etik. Sesimizi birçok yere duyurmaya çalıştık. Çalışmalarımız sayesinde ev işçiilerinin resmi olarak bir sendikası oldu.” Dedi. Son olarakta Kadınların ev içi emeğinin yok sayılmasının vahametini vurgulamak için şunları söyledi, “ ev işçisi kaç kadının iş cinayetinde kaybedildiğine dair bir istatistik olmadığını” belirtti.
Kemalbeyin konuşmasının ardından, katılımcılara belgeselci Emel Çelebi’nin Gündelikçi isimli belgeselinden kısa görüntüler sunuldu.
Esen yurt BDP İlçe Eş Başkanı Yıldız Ay konuşmasında, “ Biz kadınlar ne olursa olsun birleşip birlikte mücadele etmeliyiz. Bizler okuyamadık ama okuyamadığımız okullara konuşmacı olarak gidiyoruz. Bizler işçiyiz kim ne derse desin. Bütün kadınları İMECE’de birlik mücadele ve dayanışmaya çağırıyorum” diyerek bütün kadınlara çağırı yaptı.
Ay’ın ardından İş Müfettiş Derneği’nin kurucusu emekli iş müfettişi Doğan Keskin kısa bir konuşma yaptı.
Keskin konuşmasında, ”İşverenlerin, meslek hastalığı ya da iş kazası olana kadar iş güvenliğine dair hiçbir yükümlülüklerini yerine getirmiyorlar. Bir ev işçisi sigortası olmasa bile SGK tarafından bütün ödeneklerinin yapılması gerekiyor, tıpkı diğer sektörlerdeki gibi. O nedenle ‘Ben sigortalı değilim ben işçi değilim’ yaklaşımı olmamalı. Sigortasız olsa bile bir ev işçisi sigortalı gibi muamele görebilir, kanun böyledir” diye belirtti.
Tartışmalar bittikten sonra kadınların düzenlediği tiyatroda seyircilerde oynadı. Tiyatroyu hem canlandırıp hem de seyirci ile tartışarak oynadılar. Kadınlar tiyatroya yoğun ilgi gösterdiler.