Güncel

İTÜ işçilerinden eylem: İTÜ işçileri üniversite kampüsünü eylem alanına çevirmekten çekinmeyecektir

İTÜ’de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine üniversitede yürüyüş ve basın açıklaması yapan TEZ-KOOP-İŞ sendikasına üye İTÜ işçiler, “İTÜ işçileri üniversite kampüsünü eylem alanına çevirmekten çekinmeyecektir” dedi.

TEZ-KOOP-İŞ sendikası ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri üç ay önce başlamış olmasına rağmen toplu sözleşme görüşme süreci patron sendikası MİK-SEN’in (Mahalli İdareler Kamu İşveren Sendikası) dayatmacı yaklaşımı nedeniyle tıkandı.

Fazla sürelerle çalışma karşılığındaki zamlı ücret oranının yüzde 100’den yüzde 70’e düşürülmesi, kampüsler arası yer değişikliğinin patronun keyfine bırakılması gibi patron sendikası MİK-SEN’in dayattığı, kazanılmış haklardan geriye gidiş anlamına gelen tekliflere karşı İTÜ işçileri bugün kampüste kitlesel bir eylem yaptı. İşçilerin eylemine İTÜ öğrencileri de destek verdi.

Basın metnini okuyan TEZ-KOOP-İŞ Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar,

TİS görüşmelerinin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen hala anlaşma sağlanamamıştır. Sendikamız 100’e yakın üniversitede örgütlüdür ve toplu iş sözleşmesi imzalamaktadır. Sendikamızın aylar önce işverene iletmiş olduğu toplu iş sözleşmesi teklifine karşı MİK-SEN karşı teklif hazırlamış, kendi teklifini dayatma yaparak toplu pazarlık sürecinin sağlıklı bir biçimde ilerlemesini engellemektedir. MİK-SEN tarafından mevcut toplu iş sözleşmemizde yer alan işçi lehine hükümler geriye götürülmek istenmektedir” dedi.

Duyar açıklamanın devamında, “Toplu iş sözleşmemizde 40 saati aşan çalışmalar fazla çalışmadır ve bu çalışmaların karşılığında işçiler yüzde 100 zamlı ücret almaktadır. MİK-SEN ise fazla sürelerle çalışma karşılığını yüzde 100’den yüzde 70’e düşürmek istemektedir. Ayrıca toplu iş sözleşmesine iş ve işyeri değişikliği maddesi eklenerek, işçilerin işverene bağlı başka bir işyerinde geçici veya devamlı olarak görevlendirilmesinin önü açılmak, üyelerimizin işinde esaslı değişiklik yapılmak istenmektedir” ifadelerini kaydetti.

MİK-SEN’in tekliflerinin kabul edilebilir bir yanının olmadığını vurgulayan Duyar, 2023 yılı için imzalanan Kamu Çerçeve Protokolünü hatırlatarak, “Hayat pahalılığının giderek arttığı, çalışanların giderek yoksullaştığı bir dönemde toplu iş sözleşmesi sürecinin uzaması çalışanlar arasında ciddi huzursuzluklara yol açmış, çalışma barışını ortadan kaldırmıştır. Daha fazla geciktirilmeden bir an önce işçilerin mağduriyeti giderilmelidir” dedi.

TEZ-KOOP-İŞ Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar basın açıklamasını İTÜ Rektörlüğüne ve MİK-SEN’e seslenerek tamamladı: “TEZ-KOOP-İŞ üyesi İTÜ işçileri emeğinin karşılığını masada alamazsa sendikalı olmaktan aldığı güçle, anayasal haklarını kullanmaktan; üniversite kampüsünü eylem alanına çevirmekten çekinmeyecektir”

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu