Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik’e ait Çöpler Altın Madeni’nde işten çıkarılan 187 madencinin hak mücadelesi devam ediyor. 13 Şubat’ta 9 işçinin hayatını kaybettiği katliamın ardından, madenin işletme ruhsatının iptal edilmesini gerekçe göstererek toplu işten çıkarmalara giden şirkete karşı madenciler, işlerini geri almak için direnişe geçti.
İşten çıkarılan madenciler, dün maden sahası önünde yürüyüş ve oturma eylemi düzenleyerek taleplerini bir kez daha dile getirdi. Madenin servis yolunu kapatan işçiler, toplu işten çıkarmalara sessiz kalan Türkiye Maden-İş Sendikası’nı da protesto etti. Madenciler, sendika yetkililerine “Siz çalışıyorsunuz, biz işten atıldık” diyerek tepkilerini gösterdi. “Nerede devlet, nerede adalet?” ve “Köyümüz harabe, halkımız mağdur” gibi dövizlerle eyleme katılan madencilerin yanında, aileleri ve çocukları da yer aldı.
İşten çıkarılan madencilerden Sıddık Gün, mücadelelerinin 3. gününde ne bir sendikanın ne de bir siyasi partinin yanlarında olmadığını vurguladı. Gün, “Küçücük bir ilçede 10 bin kişiyi etkileyen, 800 kişiyi ekmeğinden eden bir olay yaşıyoruz ama kimse yanımıza gelmiyor” dedi. 15 yıldır İliç’te madencilik yapan Anagold’un büyük kârlar elde ederken, işçileri gözden çıkardığını belirten Gün, yaşadıkları mağduriyetin kamuoyunda yeterince yer bulmadığını ifade etti. “15 yılda katrilyonluk kâr elde eden firma, şimdi ‘Ruhsatım yok, maaş ödeyemem’ diyor. Biz işimizi, ekmeğimizi kaybettik, üstelik 9 arkadaşımızı da toprağa verdik. Ama yaşadıklarımız bir futbol transferi kadar bile gündemde yer bulmuyor” diye konuştu.