İstanbul: İHD İstanbul Şubesi, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 115 hamile çocuğun gizlenmesiyle ilgili Galatasaray postanesinden faks çekti.
İHD İstanbul Şubesi, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 115 hamile çocuğun gizlenmesiyle ilgili Galatasaray postanesinden Meclis Başkanlığı, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na faks çekti. İnsan hakları savunucularının yanı sıra PŞTA’nın (Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri) da katıldığı açıklama Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirildi. “Bir yılda 16.000 çocuk hamile bırakıldı. Çocuk susar sen susma” pankartı açan insan hakları savunucuları, “16 bin çocuk hamile bırakıldı ne yaptınız”, “Çocukların evlendirilmesi yasaklansın”, “Diyanet elini çocuklardan çek” ve “TMK m.124 ve m.128 değiştirilsin” dövizleri taşıdı.
“Hâkim kararlarıyla evlendirilerek cinsel istismarın üstü örtülüyor”
Açıklamayı kitle adına okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, çocukların varlığının ve gelişiminin korunabilmesi için cinsel istismarın önlenmesi şart olduğunu belirtti. Yoleri, “18 yaş altı hamilelik nedeniyle hastanelere yapılan başvurular adli vaka olarak kabul edilmiyor. Bu başvuruların bildirimi ve takibi yapılmadığı gibi çoğunlukla, evlilik yaşına gelmemiş çocuklar temsilcisi ya da hâkim kararlarıyla evlendirilerek cinsel istismarın üstü örtülüyor” dedi.
Erken yaşta çocuklar evlendirilerek, yaşam hakları tehlikeye atılıyor
Erken yaşta evlendirilen ya da çocuk sahibi olan çocukların yaşam hakkının tehlikeye atıldığına dikkat çeken Yoleri, eğitim olanaklarından da yoksun kalmalarına göz yumulduğunu kaydetti. Tüm bu olanlara rağmen hem erken yaş evliliği hem de erken hamileliklere teşvik edilmeye devam edildiğini ifade eden Yoleri açıklamasına şu şekilde devam etti; “Taraf olduğumuz BM Çocuk Hakları Sözleşmesine göre 18 yaş altındaki herkes çocuk sayılır. Oysa 18 yaş altı hamilelik başvurularının bildirimi ve takibi konusunda halen referans gösterilen, 30 Aralık 2009 tarihli Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşavirliği görüş yazısı ile ( 3 Temmuz 2009 tarihli ve 18 yaş altı hamilelik başvurularında cinsel istismarın sağlık görevlisi tarafından anlaşılabilmesi mümkün olamayacağından bildirimini öngören görüşünden dönmüş olup), Türk Ceza Kanununu 103 ve 104. maddeleri işaret ederek hamilelik nedeniyle hastanelere başvuru yapanlardan resmi evliliği olanlar ve 15-18 yaş aralığındakiler için idarenin bildirim yapma yükümlülüğü olmadığını söylemektedir. 5237 s. TCK’nın Çocukların cinsel istismarı başlıklı 103.maddesi mağdurun yaşını 15 yaş altı ve 18 yaş altı olarak ikiye ayırmış ve 15 yaş üstü çocuklar açısından “… sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar”ı cinsel istismar olarak tanımlamıştır. Ayrıca cinsel saldırıyı da derecelendirmiş ve sarkıntılık düzeyinde kalan suçlarda soruşturma açılmasını mağdurun velisi ya da vasisinin şikâyetine bağlamıştır”
Muğlak ifadeler çocuğun cinsel istismarını ve suçların örtülmesini sağlıyor
Reşit olmayanla cinsel ilişki başlıklı 104. maddede ise; yine 15 yaş altı ve 15-18 yaş ayrımı yapılmış olduğunu söyleyen Yoleri, ikinci gurup için suçun takibinin şikâyete bağlandığını belirtti. Yoleri, “Çocuk yaşta evliliğe izin veren bu maddelerdeki ‘hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple’ biçimindeki muğlak ifadeler pek çok çocuğun cinsel istismarına ve işlenen suçların üzerinin örtülmesine olanak sağlamaktadır” dedi.
Yoleri son olarak taleplerini şu şekilde sıraladı;
“Çocuğa cinsel istismarın önlenebilmesi, çocuk anneler ve çocuklarının ölümleri diye bir sorunun hayatımızdan çıkarılabilmesi için alınacak başkaca pek çok önlem söz konusuysa da ilk başta ve aciliyetle;
Bu yasa maddelerinin “18 yaş altındaki herkes çocuktur” kuralına uygun olarak yeniden düzenlenmesi ve “15 yaş altı ve 15-18 yaş” ayrımının ortadan kaldırılması, cinsel istismar suçunun yaş ayrımı gözetilmeksizin şikâyete bağlı bir suç olmaktan çıkartılması ve 18 yaş evveli evliliklerin yasaklanması ile Bakanlıklar ve genel olarak idarenin referans görüşlerini çocuklar lehine değiştirmesi gerekmektedir.
Yaptığımız açıklamalar çerçevesinde çalışmalar yapılarak, çocuğa yönelik cinsel istismar ve bağlı sorunların önlenmesini ve bu talebimizle bağlantılı gelişmelerden tarafımıza bilgi verilmesini rica ediyoruz.”
Bakanlıklara faks çekildi
Açıklamanın ardından Galatasaray Postanesi’nin önüne yürüyen kitle, Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na faks çekti.
{gallery}ihd-cocugun-evlendirilmesi-ile-ilgili-aciklama{/gallery}