Güncel

Hayvan Hakları İzleme Örgütü, Ocak ayına ilişkin hak ihlallerini paylaştı

Hayvan Haklarını İzleme Örgütü(HAKİM), yaptığı toplantıyla Ocak ayına ilişkin hayvan hak ihlallerini paylaştı. Toplantıda ayrıca yasalaşması gündemde olan hayvan hakları yasasına dair bilgiler paylaşılarak, yasanın hayvan lehine olması için mücadele edildiği vurgulandı

Hayvan Hakları İzleme Örgütü(HAKİM) Ocak ayında gerçekleşen hayvan hakkı ihlallerine yönelik hazırladığı raporu bir toplantıyla paylaştı. Toplantıya çeşitli hayvan hakları savunucularının oluşturduğu kurumlar da dahil olurken toplantıda hayvanların yasalar tarafından ‘mal olarak görüldüğü’ vurgusu yapıldı.

Toplantı Beyoğlu’nda bulunan Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) mekanında gerçekleştirildi. Hazırlanan raporu Aslı Alpar ile Fatma Biltekin okudu. Raporda özellikle hayvanlara yönelik katliam, işkence, tecavüz suçlarına yönelik artışa ve bununla birlikte cezasızlığa dikkat çekildi. Geçtiğimiz ay Ankara’da köpekleri katleden 3 kişiye verilen 10 yıl hapis cezası hatırlatılarak, bu cezanın ‘mala zarar verme’ suçlamasıyla verildiği vurgulandı. Bu suçlamanın aslında hayvanları ‘mal görme’ düşüncesiyle verildiğinin altı çizildi.

Yaşanan birçok hak ihlali raporlaştırılamıyor

HAKİM adına açıklamayı Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’den Aslı Alpar okudu. Hayvanların yaşadıkları hak ihlallerinin çok azına medyada yer verildiğini söyleyen Alpar, “Bu yüzden raporlayamadığımız milyonlarca hak ihlali var. Bugün, mezbahalarda, barınaklarda, süt ve yumurta çiftliklerinde, balıkçılıkta, avcılıkta, hayvanat bahçelerinde, faytonlarda ve taşımacılıkta, yunus parklarında, tematik akvaryumlarda, kürk çiftliklerinde, deney laboratuvarlarında, yurtiçi ve yurtdışı hayvan nakillerinde, ipek böcekçiliğinde, arıcılıkta, ‘bohçacılık’ adı altında yürütülen böcek toplamaları ve kurbağa, salyangoz toplayıcılığındaki rutin şiddet medyaya yansımıyor. Oysa bu merkezlerde ve endüstrilerde çok yoğun bir şekilde ölüme, işkenceye varan hak ihlâlleri yaşanıyor” dedi.

“Ocak ayında en az 48 bin 348 hak gaspı yaşandı”

Hak ihlâllerine neden olan kamu, özel ve yerel yönetim idarecilerinin hiçbir şekilde yargı önüne çıkarılmadığını kaydeden Alpar, “Bu haksız fillere devletçe göz yumulduğunu ve tüm bu ihlallerin mevzuatla meşru bir zemine oturtulduğunu görüyoruz. Bu cezasızlık ortamında, buna zemin hazırlayan insan merkezci ve türcü zihniyet de işkencecileri, tecavüzcüleri, hak gaspçılarını yüreklendirmeye devam ediyor; yaşama ve hayvanlara karşı işlenen bu suçlar, âdeta devlet koruması altında işleniyor. Tüm bu ihlâllerin, sanki öznesi hayvan olmayan sıradan konular gibi, başka kanunlarla düzenlendiğini görüyoruz. Adaletin hayvanlar için işletilebilmesi için de yasanın bir an önce düzenlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Ocak ayında, en az 48 bin 348 yaşam hakkı gasbı raporlandığına dikkat çeken Alpar, “Bu sayısal verilere, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Ocak ayı hayvancılık verileri açıklanmadığı için mezbahalarda öldürülen hayvanların sayısını eklenememiştir. Raporda kaydedilen yaşam hakkı ihlâlleri; toplu zehirleme, kesici ve delici maddelerle ve ateşli silahla öldürme, cinsel şiddet, deri yüzme, balık ağına takılarak boğulmaya sebebiyet verme, sert cisimle şiddet uygulayarak öldürme, uzuv kesme ve ihmal nedeniyle ölümleri içermektedir. Ancak bilinmelidir ki mezbahalarda, balıkçılıkta, barınaklarda, hayvanat bahçelerinde, şirketlerin ve üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında, eğitimlerde kayıtlı ve kayıtdışı olarak milyonlarca hayvan katledilmektedir. Fakat bu yaşam hakkı gasplarına dair ‘resmî’ veriler, ancak bir sonraki yıl yayınlanmaktadır” dedi.

“Hayvanlara uygulanan şiddet görünür kılınamıyor”

Raporun açıklanmasının ardından Dört Ayaklı Şehir’den Mine Yıldırım konuştu. Yıldırım kent hayvanlarının barınak vb. yerlerde yaşadıklarını katılımcılarla paylaşarak şunları söyledi:

“Kent hayvanlarıyla ilgili envanter olmaması ve kayıtdışılık sorunu, kamu kurumlarının hesap verilebilirliğini bütünüyle ortadan kaldırıyor. Barınak olarak bilinen tecrit merkezlerinde, barınak çeperlerinde ve ormanlarda kamu personelinin ve şahısların hayvanlara uyguladığı şiddet görünür kılınamıyor ve bu nedenle de raporlara eklenemiyor. Yerel ve merkezi yönetimlerin hayvana bakışı ve olumsuz uygulamaları, kırsalda ve kentte hayvan ve insan ilişkisini bozmaya devam ediyor. Bu da hayvana şiddeti en çok artıran sebeplerden biri. Hayvana yönelik haksız fillerin Türk Ceza Kanunu kapsamına alınması bu anlamda bizim için en kritik başlıklardan biri.”

Yunus Parkı sahipleri yasak olan yunus avını geri getirmeye çalışıyor

Yıldırım’ın ardından Yunuslara Özgürlük Platformu’ndan Mine Yağcı Türkiye’de bulunan yunus parkları ve tematik akvaryumlarla ilgili bilgileri paylaştı. Yağcı tutsak edilen, kaçak ticareti yapılan bu hayvanlara yönelik herhangi bir bilginin alınamadığını söyledi. Bununla ilgili tek veri kaynağının ‘Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin CITES sözleşmesi’ olduğunu belirten Yağcı, 2005-2017 tarihleri arasında Türkiye’deki 10 adet yunus gösteri ve terapi merkezleri için yurtdışından en az 75 afalina türü yunus getirildiğini söyledi. Yağcı yunusları tutsak eden bu park sahiplerinin meclis içerisinde yoğun bir şekilde çalıştığını da vurgulayarak şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi şu an Meclis’te hayvan hakları yasasıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Bu çalışmaların zeminini hazırlaması planlanan Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu raporu yeni yunus parklarının açılmasının yasaklanmasını, mevcutların ise en fazla iki yıl içinde kapatılmasını talep ediyor. Dernek adıyla Meclis’te yunus parklarının kapatılmasını engellemeye ve Türkiye’de 1983’ten beri yasak olan canlı yunus avını geri getirmeye çalışan yunus parkı sahipleri, bunu “turizm geliri”, deniz hapishanelerini ise “yabancı turistlere cazibe merkezi” olarak lanse etmeye çalışıyor. Bu kanlı ticaretin ve çarpık zihniyetin Meclis tarafından yasallaştırılmasına izin vermemeliyiz, vermeyeceğiz. Katliam ve esaret içeren “turizm, eğlence ve istihdam” anlayışını kabul etmeyeceğimizi hep birlikte göstereceğiz”

Son olarak HAKİM tarafından, hayvanlara uygulanan şiddeti HAKİM’e şikayet etmek için bir link verilerek açıklama sonlandırıldı.

HAKİM’e yönlendirmek için burayı tıklayabilirsiniz…

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu