Ekoloji

Hasankeyf için 35 ayrı merkezde 7-8 Haziran eylem!

Hasankeyf Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin öncülük ettiği 87 farklı ekoloji hareketi, 7-8 Haziran Hasankeyf İçin Küresel Eylem Günü dolayısıyla çağrısı yaptı.

Yapımı devam eden Ilısu Barajı nedeniyle 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf ile Dicle Vadisi sular altında bırakılmak isteniyor.

Yapılan resmi açıklamalara göre 10 Haziran’da Ilısu Barajı’nda su tutmaya başlanacak ve Ekim ayında suni göllerin sularının Hasankeyf’e ulaşacağı tahmin edilmekte. Bununla birlikte yaklaşık 200 yerleşim yeri sular altında kalacak.

Hasankeyf Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin öncülük ettiği 87 farklı ekoloji hareketi, 7-8 Haziran Hasankeyf İçin Küresel Eylem Günü dolayısıyla çağrısı yaptı.

Hasankeyf Yaşatma Girişimi Uluslararası Sözcüsü Ercan Ayboğa, dünyanın çeşitli ülkelerinde Hasankeyf için eylemde olacaklarını belirtti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’ya konuşan Ayboğa, en ufak bir sesin Hasankeyf’i yaşatmak için bir “çığlık”, “haykırış” olduğunu vurguladı.

Küresel Eylem Günü kapsamında bu yıl Türkiye’nin yanı sıra Avusturya, ABD, Fransa, Irak gibi birçok ülkede eylem ve etkinlik gerçekleştireceklerini dile getiren Ayboğa, şunları söyledi:

“Irak’ta 10 ayrı kentte eylem olacak. Bunun daha fazlasını Türkiye’de yapabilmeliyiz. O yüzden ekolojist, tarih severlere yeniden çağrı yapmak istiyoruz; Hasankeyf’e ses olmalıyız. Bu bir sergi, basın açıklaması, yürüyüş her şey olabilir.”

“Mücadele edersek projeyi durdurabiliriz”

Kamuoyunun Hasankeyf’in sular altında bırakılmasına karşı sessiz kaldığını söyleyen Ayboğa, tarihi kentin yaşaması için dayanışmanın büyütülmesi gerektiğine de işaret etti.

Eylemlerini sürdüreceklerini aktaran Ayboğa, sözlerini şöyle noktaladı:

“Su tutsa dahi yaratıcı eylemlerle mücadelemizi sürdüreceğiz. Ama bunlara katkı gerekiyor. Daha fazla ses vermeliyiz. Bugün Hasankeyf için çok az kişi mücadele ediyor. O yüzden daha fazla kişinin taşın altına elini koyması gerekiyor. Mücadeleye daha fazla destek olalım.
“Toplumsal mücadele yürütenlere şunu söylememiz gerekiyor; umutsuz değiliz, mücadele bitmedi, devam ediyor. Dünya üzerinde Ilısu’dan daha büyük bütçeli projeler, mücadeleyle sonlandırıldı. Bu bize umut veriyor.”

Binlerce yıllık tarih yok olacak

İlk yerleşimin M.Ö. 10.000’li yıllara uzandığı Hasankeyf, dünya üzerindeki en eski yerleşim alanlarından biri olma özelliğine sahip.

20’den fazla medeniyetin izlerini taşıyan Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kıyısına kurulu.

Hasankeyf, kireç taşından kayalara oyulmuş evleri, Neolitik dönemden kalma mağaraları, Roma döneminden bir kaleyi, Artuklular ve Osmanlı zamanından yapıları barındırıyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu