İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” eylemlerinin 756’ncı haftasında Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde yeniden bir araya geldi.
Kayıp yakınları, bu hafta 15 Ağustos 1994’te Diyarbakır’ın Hani ilçesine bağlı Huni köyünde gözaltına alındıktan sonra haber alınamayan İbrahim Kartay’ın akıbetini sordu.
Bu haftaki açıklamayı İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz okudu.
Diyarbakır’ın Hani ilçesinin Gömeç köyünde yaşayan ve çiftçilik yapan İbrahim Kartay’ın yaşadığı köye 15 Ağustos 1994 tarihinde askerler tarafından köye baskın düzenlendiğini söyleyen Akdeniz, “Askerler, köylüleri meydanda toplayıp onlara köyü boşaltmalarını ister. Köylülerin eşyalarını almalarına izin verilmeden evler yakılmaya başlanır. Köylülerin geçim kaynağı olan hayvanları da silahlarla taranarak öldürülür” dedi.
Fırat’ın kaybolması ve ailesinin onu araması süreci içerisinde babasının tekrardan karakola gidip İbrahim’i sormasının sonucunda tehdit edilmesinden bahseden Akdeniz, “Köy çıkışında eşini bekleyen Salime Çakır’a köylüler eşinin gözaltına alındığını bilgisi verir. Çocuklarıyla komşu köyüne sığınan Salime Çakır, eşinden haber alma umuduyla 10 gün bekledikten sonra kayınpederi ile birlikte Hani’ye giderek Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunur. Savcılıktan haber alamayan aile, Hani Jandarma Karakolu’na gider. Burada karakoldaki yetkililer aileye ‘İbrahim Kartay’ın gözaltına alınmadığı’ cevabını verir. Bir süre sonra baba Kadri Kartay tekrardan karakola gider fakat karakoldaki kişiler tarafından kendisine ateş edilir ve oğlunu bir daha sormaması için tehdit edilir” ifadelerini kullandı.
İbrahim’in gözaltına alınmasının halk tarafından görülmesine dikkati çeken Akdeniz, “Ailenin tüm başvuruları sonuçsuz kalır. Gözaltına alınırken ve gözaltında tutulurken insanlar tarafından görülmesine rağmen gözaltına alındığını inkâr edilen İbrahim Kartay’dan bir daha haber alınmaz” diye konuştu.
İbrahim’in hikâyesinin paylaşılmasının ardından adalet arayışına devam edeceklerinin altını çizen Akdeniz, “İbrahim Kartay’ın gözaltında kaybedilişin 28. yılında bir kez daha talep ediyoruz: Yargı makamları zamanaşımını hükümlerini, faillerin soruşturulmasını ve yargılanmasını önlemek için kullanmaya son versin. İbrahim Kartay dosyasında hakikati açığa çıkartacak, bu suçun tüm sorumlularını tespit ederek cezalandırılmalarını sağlayacak etkinlikte bir soruşturma başlatılsın istiyoruz. ‘ İbrahim Kartay için ve tüm kayıplarımız için adalet sağlansın istiyoruz’ sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.
Eylem 1 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.