Gazeteci Celal Başlangıç, Almanya’nın Köln kentinde bir süredir kanser tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Özellikle 90’larda T. Kurdistanı’ndaki hak ihlallerine dikkat çeken haberleriyle tanınan Başlangıç, Şırnak2ın Cizre ilçesi Yeşilyurt Köyü’nde, askerlerin köylülere dışkı yedirdiğini ortaya çıkarmıştı. Başlangıç, Cumhuriyet gazetesinde haberinin yayınlanmaması üzerine istifa resti çekerek haberin manşetten girmesini sağlamıştı.
Başlangıç olarak, 15 Temmuz’da KHK ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışma için ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katıldığı gerekçesiyle 13 gazeteci ve yazar hakkında açılan davada yargılanmıştı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 2019 yılında Başlangıç’a ‘propaganda’ suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası vermişti.
Başlangıç, 2017 başında Almanya’ya gitmiş, temelleri Türkiye’de atılan Artı TV ve Artı Gerçek’i burada kurmuştu.
Celal Başlangıç kimdir?
Başlangıç, 1956 yılında İstanbul’da doğdu. Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’ndan 1978 yılında mezun oldu. Gazeteciliğe 1975 yılında Ege Ekspres gazetesinde başladı. Daha sonra sırasıyla Demokrat İzmir (1977) ve Politika (1979) gazetelerinde çalıştı. 1981 – 1984 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinin Adana Bölge Temsilciliği, İç Politika Servis Şefliği, Yazı işleri Müdürlüğünü yaptı. Evrensel gazetesinin kurucu genel yayın müdürü oldu. Radikal gazetesinin kurucuları arasında yer aldı. Başlangıç, T24, Gazete Duvar, bianet, Haberdar gibi yayın organlarında yazdı. Ayrıca Artı TV ve Artı Gerçek’in kurucu yayın yönetmeni oldu.
Çok sayıda gazetecilik ödülü sahibi olan Başlangıç’ın Kanlı Bilmece, Hayatın Rengi Gökkuşağı, Hayata Söylenmiş Şarkılar, Korku Tapınağı, Trilye’den Yusufeli’ne Adatepe’den Derik’e Hayat Ağacıyla Yaşayanlar isimli kitapları bulunuyor. Başlangıç, gazeteci Ayşe Yıldırım ile evliydi.
Başlangıç, hazırladığı dikkat çekici haber dosyaları ve röportajlarla Türkiye basın tarihinde önemli bir yere sahip oldu. Başlangıç, ayrıca 2015-2016 yılları arasında ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde Özgür Basın çalışanlarıyla dayanışmak amacıyla bir süre Amed ve çevresinde haber takibinde bulunmuştu.