Dünyanın dört bir yanından 2 binden fazla gazetecinin takip ettiği zirveye, 19 lider ve aralarında Avrupa Birliği’nden de delegelerin yer aldığı 30 bin kişi katılıyor. Osaka’da zirveye karşı herhangi işçi ve emekçilerin eylem yapmasını engellemek adına kent adeta polis balukasına alındı.
Zirve süresince 32 binden fazla polis görev yaparken, şehirde zirvenin yapıldığı INTEX Osaka Fuar Merkezi çevresi ve ana yollar trafiğe kapatıldı. Toplu taşımayı da etkileyen polis yığınağı nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanıyor.
G20 Zirvesi dolayısıyla Osaka’da bulunan G20 üyesi ve davetli ülkelerin devlet ve hükümet başkanları ile emperyalist sermaye kuruluşlarının temsilcileri, zirvenin yapılacağı INTEX Osaka Fuar Merkezi’ne geldi.
Zirvede ilk etkinlik ” Dijital Ekonomi” temasıyla gerçekleştirildi. Bu etkinlikten sonra “Küresel Ekonomi, Ticaret ve Yatırımlar” temasıyla düzenlenen zirvenin ilk oturumu başladı.
R.T. Erdoğan’ın Gündemi S-400’ler
G20 nedir?
Resmi adı “Finansal Piyasalar ve Dünya Ekonomisi Zirvesi” olan G20, her yıl düzenlenen ve dünyanın en etkili 20 ekonomisinin temsilcilerini bir araya getiren kritik bir zirve.
İngilizce “Group of Twenty”nin (Yirmilik Grup) kısaltması G20’nin temeli, İkinci Dünya Savaşı sonrası küresel ekonomi politiği için oluşturulan uluslararası sermaye kuruluşlarına (Dünya Bankası, IMF gibi) kadar dayanıyor.
1990’ların sonuna kadar, söz konusu politikaları tartışmak üzere dönemin en büyük 7 emperyalist- kapitalist devletin (G7) maliye bakanları ve merkez bankası başkanları bir araya gelirken ekonomi temsilcileri, 1999’da yeni bir danışma grubunun kurulmasına karar verdi.
Küresel emperyalist sistem için önemli ülkelerin dahil edilmesiyle oluşan G20’ye en üst düzeyde katılımın başlaması ise 2008 Küresel Krizi sonrası oldu. 2010’a kadar yılda iki defa toplanan G20 Zirvesi, 2011’den bu yana yılda bir kez düzenleniyor.
Hangi ülkeler katılıyor?
Japonya’da düzenlenecek zirveye katılacak ülkeler alfabetik sırayla şöyle:
ABD, Almanya, Avrupa Birliği, Arjantin, Avustralya, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, İtalya, Kanada, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye.
G20 içerisinde sayılan ülkeler, Küresel gayri safi hasılanın yüzde 85’ini, Dünya nüfusunun yüzde 66’sını, Uluslararası ticaretin yüzde 75’ini, Uluslararası yatırımın yüzde 80’ini temsil ediyor.