12 Filistinlinin yaşamının yitirmesine neden olan İsrail saldırılarının ardından, Cenin mülteci kampı neredeyse yok edilmiş durumda, öyle bir yıkım ki ancak 2002’de Cenin’in işgali ve yıkımıyla karşılaştırılabilir.
Cenin’de binaların yüzde 80’i tamamen ya da kısmen hasar gördü
5 Temmuz Çarşamba günü öğleden sonra Cenin Valiliği, İsrail işgalinin şehrin ve kampının altyapısını hedef alması nedeniyle binlerce sakinin insani durumunun kötüleştiği konusunda uyarıda bulundu. Görgü tanıkları, 3 Temmuz Salı günü şafak vakti başlayan 38 saat boyunca İsrail ordusunun yıkımdan başka bir şey yapmadığını söylüyor. Yıkım en kötümser beklentileri bile aştı.
Aljazeera Net’in haberine göre, Cenin’deki yerel yetkililer kamptaki binaların yaklaşık yüzde 80’inin tamamen ya da kısmen hasar gördüğünü tahmin ediyor. Filistin Yönetimi’ne bağlı Cenin Valisi Akram Rajoub Çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail’in kamptaki askeri operasyonunun yol açtığı hasarı değerlendirmek üzere resmi bir komite kurulduğunu duyurdu. Cenin Vali Yardımcısı Kamal Abu Al-Rub ise yaptığı ön değerlendirmede, evler ve apartmanlar arasında dağıtılmış yaklaşık bin mülkten oluşan kampın yaklaşık %80’inin hasar gördüğünü ve hasarın tamamen ve kısmen yıkım – yakma, vandalizm ve mülke zarar verme arasında değiştiğini açıkladı.
Görgü tanıklarının ifadelerine ve İsrail’in yeniden konuşlanmasının ardından ortaya çıkan video ve görüntülere göre yıkım sistematikti. İsrail askerleri bir evden diğerine geçerken geride yıkıntılar ve toz haline gelmiş betondan başka bir şey bırakmıyordu. Cenin Belediye Başkanı Nidal Abedi kamptaki yıkımın boyutunu ‘felaket’ olarak tanımladı ve kamptaki altyapının yok edildiğini belirtti.
Demir Yığınları
İsrail saldırılarında elektrik, içme suyu ve sabit hatlar kesildi ve kanalizasyon şebekesi hasar gördü. Düzinelerce araç yakıldı ve bazıları yürümenin zaman zaman imkansız hale geldiği yollarda demir yığınına dönüştü.
İsrail işgal güçleri tarafından evlerini terk etmeye ve hastanelere sığınmaya zorlanan birçok bölge sakini, işgal ordusunun saldırılarının kendilerini sığınak olarak düşündükleri hastanelerde de takip ettiğini bildirdi.
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü’nün Filistin topraklarındaki temsilcisi Aljazeera’ye yaptığı açıklamada Cenin’de 500’den fazla ailenin evlerini terk ettiğini ya da terk etmek zorunda kaldığını ve kentteki sağlık sektörünün kırılgan ve ‘istisnai koşullarda’ faaliyet gösterdiğini söyledi.
İsrail güçlerinin kente yönelik saldırıları sırasında üç hastaneye saldırdığını da belirten Aljazeera, hastanelere ayrılan mali kaynakların yetersiz olduğunu ve hastanelerde gerekli donanımın sağlanmasının önemli olduğunu vurguladı.
Öldürülen 12 Filistinlinin yanı sıra, 20’sinin durumu ağır olmak üzere 120 kişi de yaralandı. (Palestine Chronicle)