Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında 26 Haziran’da Amed’deki evine yapılan baskında gözaltına alınan HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi ve TJA aktivisti Sevil Rojbin Çetin, tutuklanmıştı.
Çetin hakkında 2019 yılında açılan başka bir davanın duruşması Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
Van’da 1 Kasım 2019 tarihinde yapılan operasyonda 15 kadın siyasetçiyle birlikte gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Çetin duruşmaya, Mardin E Tipi Hapishanesi’nden SEGBİS sistemi aracılığı ile bağlandı.
Hakkındaki iddialara dair savunma yapan Çetin, yargılandığı bu dosya ile dava konusu yapılan Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) içerisindeki çalışmalarına dair başka bir dosyasında yöneltilen suçlamaların tamamen kadın çalışmalarından ibaret olduğunu söyledi.
Ardından söz alan Çetin’in avukatları da müvekkillerinin yargılandığı diğer dosyadan 1 yılı aşkın süre tutuklu kalıp, tahliye olduğunu mahkeme heyetine hatırlattı.
MA’nın aktardığına göre avukatlar, mevcut dosyada yöneltilen suçlamalara dair somut bir tespitin olmadığını ifade etti.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Çetin’in yargılandığı ‘TJA’ ve ‘DÖKH’ dosyalarının birleştirilmesine karar verdi.
Mahkeme ayrıca zaten tutuklu olan Çetin hakkında tutuklama kararı verdi. Karar bir üye hakimin şerhi ile alındı.
Ne olmuştu?
Diyarbakır’da İşkenceyle Mücadele ve İşkence Mağdurlarıyla Dayanışma Günü olan 26 Haziran’da evine düzenlenen baskınla gözaltına alınan Rojbin Çetin’in işkenceye maruz bırakıldığı ortaya çıkmıştı.
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve partinin Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran tarafından yapılan açıklamada, baskının Çetin’in evde tek başına iken gerçekleştiği ve iki köpeğin “işkence aracı olarak kullanıldığı” belirtilmişti.
Açıklamada, “Bu köpekler önce Rojbin Çetin’e saldırtılmış, polislerden önce girmişlerdir, iki bacağını eti koparma derecesinde ısırmışlardır, dişlemişlerdir. Kolluk kuvvetleri bu saldırıyı bilerek organize etmiş ve izlemiştir” denilmişti.
İşkencenin 3,5 saat sürdüğü de ifade edilen açıklamada, “iki bacakta da köpek ısırması, belinde ayakkabı izi, dudağında patlama, vücudunun ve kollarının her yerinde darp ve cebir izi, bizzat raporlarla belgenlenmiştir” diye belirtilmişti.
Diyarbakır Adliyesi’ne sevk edilerek Mardin’e götürülen Çetin’in izniyle adliyede avukatı tarafından çekilen fotoğraflar da yapılan basın toplantısında paylaşılmıştı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı işkenceye dair herhangi bir işlem başlatmazken, işkenceyi belgeleyen Çetin’in avukatının ifadesinin alınması için ise TEM Şube’ye talimat gönderildiği ortaya çıkmıştı.
Diyarbakır Valiliği de Çetin’e “kademeli oranda zor kullanıldığını” belirtmiş ve “operasyon köpeği marifetiyle kasıtlı bir saldırı söz konusu değildir” savunmasında bulunmuştu.
Bunun üzerine HDP’den “Valilik işkenceyi gizliyor ve işkencecileri koruyor” açıklaması gelmişti.
Çetin gözaltı süresinin defalarca uzatılmasının ardından 7 Temmuz’da “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanmıştı.