Güncel

Cumartesi Anneleri 866. haftada Hüseyin Toraman’ın akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri 866. haftada, 27 Ekim 1991 tarihinde İstanbul Kocamustafapaşa'da beyaz bir toros ile polisler tarafından eşinin ve ve mahallenin gözleri önünde gözaltına alınan ve kaybedilen Hüseyin Toraman'ın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medyadan gerçekleştirdiği 866. hafta eyleminde Hüseyin Toraman’ın akıbetini sordu.

Saat 12.00’de paylaşılan videoda Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun’un sunumuyla ilk sözü Hüseyin Toroman’ın annesi Hatice Toraman alarak 30 yıldır yaşadıklarını özetledi.

Ardından Hüseyin Toraman’ın kardeşi Sakine Toraman konuştu. Toraman ailesinin avukatı ve İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri’nin dosya sürecini anlatan konuşmasının ardından basın metnini Suruç yaralılarından Çağla Seven okudu.

Aleni gözaltına alıp, “almadık” dediler

Türkiye’de kayıp aileleri için etkili bir hukuk yolu bulunmadığını vurgulayan Seven Hüseyin Toraman hakkında şunları söyledi:

“24 yaşındaki Hüseyin Toraman 27 Ekim 1991 sabahı İstanbul/ Kocamustafapaşa’daki evinin önünden silahlı, telsizli, sivil giyimli, kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından 34 ATZ 56 plakalı Beyaz Toros’a zorla bindirilerek götürüldü. Olaya mahalleli ve Hüseyin’in eşi tanık oldu.

Mahallelinin ihbarı üzerine Çınar Polis Karakolu’ndan gelen polis ekibi işlem yapmadan olay yerinden ayrıldı. Baba Ali Rıza Toraman Çınar Karakolu amirine ulaşarak, ‘Oğlumu kaçıranlara neden müdahale etmediniz?’ diye sordu. Karakol amiri Hüseyin’in kaçırılmadığını, siyasi polisler tarafından gözaltına alındığını, bu nedenle müdahale edemediklerini söyledi. Baba Toraman karakol amiri ile yaptığı görüşmenin ses kaydını aldı.

Aile hemen İstanbul Emniyetine ve savcılığa başvurdu. Ses kaydına, tanıklara rağmen  Hüseyin’in gözaltına alındığı reddedildi. Ailenin ısrarlı arayışı olayı basının ve kamuoyunun gündemine taşıdı. Oluşan kamuoyu baskısı karşısında suskunluğunu bozan İstanbul Emniyet Müdürlüğü 5 Aralık 1991 tarihinde Hüseyin Toraman’ın polis tarafından arandığı ama kesinlikle gözaltına alınmadığı açıklamasını yaptı.

Hüseyin’in gözaltında kaybedilmesi soru önergesi ile meclise taşındı. Aile dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Mehmet Ağar, başbakan Demirel ve İçişleri Bakanı İsmet Sezgin ile görüştü.”

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu da gözaltına alınmadığını belirterek cinayete ortak oldu

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu hazırladığı raporda,Toraman ailesinin “kayıt dışı gözaltına alınan oğlumuz kaybedildi” diye başvurduğunu belirten Seven, komisyonun aileye “gözaltına alındığı ileri sürülen Hüseyin Toraman’ın gözaltına alındığına dair hiçbir kayıt bulunmadı” dediğini aktardı.

Hüseyin Toroman’a ilişkin yargı sürecinin de “zaman aşımı” bahanesiyle cezasızlıkla sonuçlandığını dile getiren Seven şunları söyledi:

“Kaç yıl geçerse geçsin; Hüseyin Toraman için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 167 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu