Çin’in merkez şehri Zhengzhou’da bulunan dünyanın en büyük Apple iPhone fabrikası, ülkede artan Covid-19 vakaları nedeniyle adeta kuşatma altında. Yüzleri maskeli binlerce kişi, insanları bu ölümcül enfeksiyona yakalanmaktan kurtarmak için bu sanayi bölgesinde uygulanan yeni Covid kısıtlamalarına karşı çıkarken polisin gazabına uğradı.
Bununla birlikte, çalışanların belirtilmemiş sözleşme ihlallerini protesto ettikleri de söylendi. Geçtiğimiz aylarda Apple tedarikçisi Foxconn Technology Group, Covid enfeksiyonlarındaki artışın ardından devasa Zhengzhou fabrikasında iPhone 14 Pro ve Pro Max üretmekte zorlanmış ve bu ayın başlarında bu devasa fabrikayı kapatmak zorunda kalmıştı.
Bununla birlikte, merkezi Tayvan’ın Taipei kentinde bulunan fabrikanın işletmecisi Foxconn, kapalı devre yönetim uyguladığını, yani fabrikada çalışan işçilerin dışarıdan hiçbir temas olmadan yalnızca işyerlerinde yaşadığını söyledi. Geçtiğimiz ay da binlerce çalışan, yetersiz anti-virüs koruması da dâhil olmak üzere çeşitli şikâyetler nedeniyle iş bırakmıştı.
29.157 yeni enfeksiyon vakası rapor edildi
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, ülkenin çeşitli bölgelerinde artan yeni Covid vakalarıyla karşı karşıya ve bu durum küreselleşen ekonomik operasyonlar sisteminde dünya ekonomisi için de daha fazla sıkıntıya işaret ediyor. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’na göre, Çarşamba günü ülke genelinde bir önceki güne göre 29.157 enfeksiyon rapor edildi ki bu rakam Nisan ayının zirvesine yakın.
Kısıtlamalardan hızlı çıkış için umutlar azalıyor
Ülkenin çeşitli bölgelerinde artan Covid vakaları nedeniyle, ülkenin acımasız sıfır Covid politikalarından hızlı çıkış umutları artık azaldı. Ekim ayında da birden fazla kez yeni kısıtlamalar getirilmişti. Çin ayrıca vakalardaki bu artış karşısında yeni sokağa çıkma yasakları ve seyahat kısıtlamaları da getirmişti.
Omicron’un iki yeni alt varyantı
Ekim ayında Çin, Omicron’un bulaşıcılığı yüksek olan iki yeni alt varyantının tespit edildiğini bildirmiştir. Yerel raporlara göre, BF.7 4 Ekim’de Yantai ve Shaoguan şehirlerinde tespit edilmiştir. BA.5.1.7 alt varyantı Çin anakarasında ilk kez tespit edildi. Daha önce Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yüksek derecede bulaşıcı BF.7 alt değişkenine karşı uyarıda bulunmuştu.
Yeni iPhone 14 modeli gecikebilir
Merkez şehir Zhengzhou’da meydana gelen bu yeni şiddetli protestolardan önce Apple Inc. bu fabrikaya uygulanan Covid ile ilgili kısıtlamalar nedeniyle yeni iPhone 14 modelinin teslimatlarının gecikebileceği uyarısında bulunmuştu. Foxconn’un burada yaklaşık 200.000 kişiyi istihdam ettiği bildiriliyor. Covid’in yayılmasını kontrol etmek için önlemler alan şehir yönetimi, fabrikayı çevreleyen bu sanayi bölgesine erişimi askıya aldı ve bu da çalışanları daha da kızdırdı.
Şanghay da cezalandırıcı bir tecrit altındaydı
Nisan ayında, artan Covid vakaları nedeniyle Şanghay’da gıda kıtlığına yol açan cezalandırıcı bir sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı. Bu kısıtlamalar aynı zamanda kentte ve başka yerlerde nadir görülen toplumsal huzursuzluk gösterilerine yol açmış ve bu protestoların videoları dünya çapında viral olmuştu.
Zhengzhou’da devam eden bu protesto sırasında internette paylaşılan bir görüntüde, insanların güvenlik kameralarını ve camları kırdığı, bariyerleri yıktığı ve öfkeyle güvenlik ve diğer yetkililerle tartıştığı görülüyor. Daha önce de Foxconn çalışanları işyerindeki gıda kıtlığından ve acımasız karantina kurallarından şikayet etmişti.
Vakaların yarısı asemptomatik
Asemptomatik olarak sınıflandırılan yeni vakaların yarısı, sırasıyla güney ve orta Çin’deki mega şehirler olan Guangzhou ve Chongqing’den bildirilmiştir. Guangzhou’da, artan Covid vakaları nedeniyle Pazartesi günü beş günlük bir sokağa çıkma yasağı başladı. Güneybatıdaki Chengdu kenti de yaklaşık üç yıldır dünyanın çeşitli bölgelerinde hayatı kesintiye uğratan ve sekteye uğratan tehdidi kontrol etmek için yeni bir toplu test turuna başladı.
Pekin’de okullar tatil edildi
Başkent Pekin’de okullar kapatıldı ve test gereklilikleri güçlendirildi. Şehir içi ve şehir dışı kamu hareketlerine de yeni kısıtlamalar getirildi. Ülkenin diğer bazı bölgelerinde de normal yaşamı ve ekonomik faaliyetleri tehdit eden daha küçük salgınlar rapor edilmiştir. Art arda gelen Covid salgınları nedeniyle, tekrarlanan Covid kilitlenmeleri ülkedeki ekonomik faaliyetleri neredeyse rayından çıkardığı için yabancı ve özel şirketler arasındaki güvenin ılık kaldığı söyleniyor.
Hindistan bu durumdan faydalanmak için iyi bir konumda
Foxconn ayrıca 2017’den bu yana Chennai’nin eteklerindeki Sriperumbudur fabrikasında Apple iPhone’ları üretiyor. Dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon pazarı olan Hindistan, son yıllarda özellikle mobil üreticiler arasında büyük talep görüyor. Sektör analistleri, şirketin Covid ile ilgili sıkı politikalar da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle Çin’e olan bağımlılığını yavaş yavaş azaltması nedeniyle Apple’ın 2025 yılına kadar Hindistan’ı küresel bir iPhone üretim merkezine dönüştürebileceğini tahmin ediyor. Foxconn’un Hindistan’daki üretim kapasitesini 2025 yılına kadar tüm iPhone’ların %25’ini üretecek şekilde genişletmesi bekleniyor.
Kaynak: https://newsonair.com/
Çin’de işçiler sıkıyönetime varan kovid-19 “önlemlerine“ ve vaat edilen ücretlerin verilmemesine karşı isyan etti, Foxconn patronu özür diledi!
Apple’ın en büyük taşeron firması olan Tayvan merkezli Foxconn’un Çin’in Zhengzhou fabrikası dünyada en çok iPhone üreten tesis. Binlerce işçinin çalıştığı Foxconn’da işçilerin geçtiğimiz hafta kendilerine dayatılan kölelik koşullarına karşı isyan etti.
Ekim ayında şehirde artan Covid-19 vakaları nedeniyle Foxconn patronu, tesisin dışarıyla bağlantısını kesmi; işçiler fabrikada yaşamak zorunda kalmış, tesisten çıkmaları engellenirken, içeride besin sıkıntısı da yaşanmıştı. Bu duruma itiraz eden işçiler, söz verilen ikramiyelerin ödenmediğini kaydetti ve eyleme geçti. Eylemlerde, polis işçilere saldırırken gördüğü işkence nedeniyle çok sayıda işçi yaralandı.
BBC Türkçe’ye konuşan bir işçi, “Söz verilen ikramiyeyi almayalım diye sözleşmemizi değiştirdiler. Bizi karantinaya aldılar ama yiyecek hiçbir şey vermediler. Eğer taleplerimizi ciddiye almazlarsa biz mücadele etmeye devam edeceğiz” diyor.
Eylemden iki gün sonra Foxconn adına yapılan açıklamayla işçilerin protestolarını tetikleyen ücret anlaşmazlığı için özür diledi. Apple ve diğer küresel markalar için akıllı telefon ve diğer elektronik cihazların en büyük fason montajcısı olan Foxconn, yeni çalışan ekleme sürecindeki “teknik bir hatayı” suçladı ve kendilerine söz verilen ödemelerin yapılacağını söyledi. Şirketten yapılan açıklamada, “Bilgisayar sistemindeki bir giriş hatası nedeniyle özür dileriz ve gerçek ücretin kararlaştırılanla ve resmi işe alım afişleriyle aynı olduğunu garanti ederiz” denildi. Şirket, “çalışanların endişelerini ve makul taleplerini aktif bir şekilde çözmek için elinden geleni yapacağına” söz verdi.