Lübnan’da halk, Whatsapp üzerinden iletişimi aylık 6 dolar ücrete bağlamayı öneren tasarının ileri sürüldüğü 17 Ekim’den beri süren ayaklanma boyunca ortaya koyduğu tüm demokratik talepleri yok sayan yeni bir hükümetin kurulmasını yine sokaklarda protesto ediyor.
Daha evvel Eğitim Bakanı olarak da görev yapan Hasan Diyab’ın, 128 vekilli parlamentoda 69 oy alarak hükümeti kurmakla görevlendirilmesinin ardından Beyrut’ta eylemciler polisle çatıştı.
Ne olmuştu?
Tamamıyla dışa bağımlı bir ülke olan Lübnan’da kamu hizmetlerinde yetersizlik, aşırı hayat pahalılığı, işsizlik ve yolsuzluk gibi köklü sorunlara eklenen Whatsapp kullanımının ücretlendirilmesi teklifi, “Whatsapp İntifadası” olarak da adlandırılan bir halk ayaklanmasına neden olmuştu.
Halk ayaklanması, aynı zamanda ülkenin en büyük sermaye grubunun başı olan Müstakbel Partisi lideri ve başbakan Saad Hariri’nin istifasıyla sonuçlanmış, 14 Mart Blok’undan siyasi gruplar, 8 Mart Blok’unun kontrolünü ve egemenliğini zayıflatmak için bakanlarını kabineden çekmişti.
Bunların üzerine dışa bağımlı ve zayıf bir ekonomisi olan ülkede sermaye kontrollerinin uygulamasına neden olacak ekstra bir kriz hali gelişmiş ve bunun sonlanabilmesi için Hizbullah ile Özgür Yurtsever Hareket’in ittifakı tarafından Lübnan İç Savaşı’na son veren Taif Anlaşması gereği Sünni mezhepten olması gereken başbakanlık görevi için Hasan Diyab desteklenmişti