Güncel

Ankara Tabip Odasından uyarı: Binlerce insan risk altında!

Ankara Tabip Odası, kentte yaşanan ishal vakasıyla ilgili açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığı'nın bir an önce müdahalede bulunması çağrısı yapan Ankara Tabip Odası, binlerce insanın risk altında olduğu uyarısında bulundu.

Ankara Tabip Odası, kentte yaşanan ishal vakasıyla ilgili açıklama yaparak, birçok sağlık kurumunda ishal, kusma nedenli hasta başvurularında artış olduğunu gözlemlediklerini belirten Ankara Tabip Odası, konuyla ilgili bilgi edinemediklerin, inlerce insanın risk altında olduğu uyarısında bulundu.

Ankara Tabip Odası açıklamasında “İshal vakalarındaki bu artış su kaynaklı mı değil mi, bil(e)miyoruz, daha doğrusu öğrenemiyoruz. Yaklaşık 20 gün önce İl Sağlık Müdürlüğü, ASKİ ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne Ankara Tabip Odası olarak bir yazı yazarak sağlık kuruluşlarında yaygın gastroenterit vakalarının tespit edildiğini belirtip konu ile ilgili açıklayıcı bilgi ve rutin/ düzenli yapılan su analiz sonuçlarını istedik. Ancak, bu konuda ilgili kurumlardan ve özellikle de Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’nden henüz bir yanıt alabilmiş değiliz” bilgisini paylaştı.

Açıklamada, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere yetkili kurumlardan şu sorulara ilişkin yanıt beklediklerini kaydedildi:

“Ankara’da her yıl yazın son aylarında görülen ve şu anda da artış kaydedilen ishalli hastalık nedeni nedir? Bu konuda hangi çalışmalar yapılmış ve hangi sonuçlara ulaşılmıştır? İshale neden olan etkenler nelerdir? Ankara genelinde ve özellikle merkez ilçelerdeki şebeke suyu ve gıda analizlerinin sonuçları nelerdir? Sağlık Bakanlığı şebeke suyu analiz sonuçlarını neden açıklamamaktadır? Musluktan akan suyun analiz sonuçları neden saklanmaktadır?”

Bilkent Şehir Hastanesi’nde çalışan 400’ün üzerindeki personelin de benzer şikayetlerde bulunduğunu bilgisini de paylaşan Ankara Tabip Odası açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Çalışanların bu şikâyetlerinin kaynağının yemek ya da su olabileceği şüphesi şehir hastanelerindeki gıda ve su hijyeninin sorgulanması gerektiğini ortaya koymaktadır. Ortaya çıkan salgının yemek ve/veya su kaynaklı olma ihtimali yüksektir.

“Tabip Odamıza hastalanan personelin bazılarında Nörovirüs tespit edildiği bilgileri gelmekte ancak bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmamaktadır. Bilindiği gibi Nörovirüs kaynaklı salgınlar virüs ile bulaşmış su ve gıdalarla ortaya çıkabilmekte ve sağlık kuruluşlarında en sık görülen salgın nedenleri arasında sayılmaktadır. Bu durum özellikle risk grubu hastalarda (immün yetmezliği olan, kemoterapi alan Hematoloji, Onkoloji hastaları gibi..) ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Virüsün bulaşıcılığı oldukça yüksek olup kişiden kişiye bu virüsün bulaştığı eşya, yüzeylere dokunmak ve el-ağız teması ile direkt olarak bulaşabilir. Bunun duşunda, insan ya da hayvan dışkısı ile kontamine olmuş sularla, yağış sonrası içme suyunun kirlenmesi ile ve özellikle kuyu sularının kirlenmesi ile su yoluya bulaş oluşabilir.”

 

Bilkent Şehir Hastanesi’nin su ve gıda hijyeni ile ilgili sorunları olduğu düşündüklerini kaydeden Ankara Tabip Odası, “Bu sorunlar 400’den fazla sağlık personelinin hastalanmasına yol açmıştır ve binlerce hasta, hasta yakını ve sağlık personeli risk altındadır. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kamu kurumları soru ve kuşkuları gidermedikçe ve gerekli müdahaleleri yapmadıkça kamu sağlığı tehdit altında kalmaya devam edecektir” uyarısında bulundu. (Haber Merkezi)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu