Güncel

Amed’de her gün en az beş sağlık emekçisi Covid-19’a yakalanıyor

Diyarbakır Sağlık Platformu, performans sistemi ve sağlık emekçilerinin taleplerine ilişkin Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube’sinin de içinde yer aldığı Diyarbakır Sağlık Platformu, performans sistemi ve sağlık emekçilerinin taleplerine ilişkin 11 Eylül tarihinde Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı.

Hastane önünde yapılan açıklamada konuşan Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunların katmerlenerek devam ettiğine dikkat çekerek, “Bölgede virüs vakaları artarak devam ediyor. Sağlık çalışanlarının enfekte olmasından kaynaklı oluşan yük sağlık çalışanlarını zorluyor” dedi.

Platform adına ortak açıklamayı yapan SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken şöyle konuştu:

“COVID- 19 salgını nedeni ile görev yapan sağlık emekçilerine performansa dayalı ek ödemelerin 3 ay tavandan yapılacağı açıklanmıştı. Ancak bu açıklamadan sonra yapılan ödemelerde görüldü ki tavandan ödeme diye verilen sözler, sağlık emekçilerinin gözünü boyamaktı. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanının Aile Sağlığı Merkezlerindeki çalışanlara yönelik açıkladığı benzer düzenlemelerdeki yaklaşım, genel olarak sağlık hizmetinin bütünlüklü görülmediğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Her seferinde sağlık alanında hizmet veren bir kesime yönelik dar kapsamlı ilave ödemeler yapılmakta geriye kalan diğer kesimler ise görmezden gelinmektedir. Bilindiği gibi sağlık hizmeti bir ekip hizmetidir. Ekibin bir parçası olan taşeron işçiler gibi döner sermaye alamayan çalışanların da bu kapsama dahil edilmesi gerekmektedir.”

Sözlerini “Selahaddin Eyyubi Hastanesinde personel eksikliği olduğu gerekçesiyle çevre ilçelerden geçici görevlendirme ile personel getirilmiş ancak ilginç olan ilçe sağlık müdürlüklerindeki filyasyon ekiplerinde görevlendirilmek üzere Selahaddin Eyyubi Hastanesi’nden geçici görevlendirmelerle personel gönderilmiştir” ifadeleriyle sürdüren Güldiken, hastane içindeki keyfi uygulama ve görevlendirmelere de şu sözlerle dikkat çekti:

“Örneğin, çalışanların özel hastanelerden aldıkları durum bildirir raporları kabul edilmemektedir. Genç ve daha aktif çalışabilecek personellerin bir kısmı, pasif görevlere verilmiştir. Sağlık sorunu olduğu gerekçesiyle bir personel eğitim şubesine görevlendirilmiş ancak sağlık sorunları olan hatta engelli raporu bulunan başka bir personel, filyasyon ekibine görevlendirilmiştir. Yine Sendikamıza üye olan çalışanlara mobbing ve baskı yapılarak istifaya zorlanılmaktadır. Tüm bu olumsuz yaklaşımlar iş barışını ve ekip çalışmasını engellemektedir.”

“Diyarbakır’da her gün en az beş sağlık emekçisi COVID-19 virüsüne yakalanıyor”

Diyarbakır’da her gün en az beş sağlık emekçisinin COVID-19 virüsüne yakalandığını ifade eden Güldiken bugüne kadar 580’den fazla enfekte sağlık çalışanı olduğunu ve 7 sağlık çalışanının da COVID nedeniyle yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Güldiken sözlerini, “Keyfi, kayırmacı ve ayrımcı yaklaşımları nedeniyle bu kadar artmıştır. Bulaşıcılığı önlenebilir bir hastalığın bu kadar can alması ve bu kadar yayılmasının en büyük nedeni plansız, öngörüsüz, toplumun taleplerini ve gerçek sorunlarını görmezden gelen yetkililerin yaklaşımlarının sonucudur. Bizler tüm bu olumsuzlukları hep birlikte aşabilmenin yolunun ortak akıl olduğunu, iş yerlerinde ve toplumun her alanında olmaya devam edeceğimizi ifade ediyoruz” ifadeleriyle sonlandırdı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu