Emek

İş cinayetleri raporu

İSİG’in iş cinayetleri raporu: Haziran ayında en az 124, yılın ilk 6 ayında en az 840 işçi hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin verilerine göre, haziran ayında en az 124 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti. Böylece 2019 yılının ilk 6 ayında en az 840 işçi çalışırken öldü.

Rapora göre haziran ayında iş cinayetinde hayatını kaybeden 124 işçiden 6’sı çocuk, 17’si kadın ve 13’ü göçmen işçi.

Raporun yüzde 85’ini ulusal ve yerel basından, yüzde 15’ini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan derlediği bilgilerle hazırlayan İSİG, haziran ayı içerisinde en az 124 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

124 emekçinin 90’ı ücretli (işçi ve memur), 34’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor… kadın işçi cinayetleri tarım ve ticaret işkollarında gerçekleşti… İkisi 14 yaş ve altında olmak üzere altı çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım ve tekstil işkollarında gerçekleşti… 13 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 6’sı Suriyeli, 5’i Afganistanlı, 1’i İranlı ve 1’i Özbekistanlı.

Haziranda en çok iş cinayeti tarımda meydana geldi

Haziran ayında en çok iş cinayeti tarım, inşaat, belediye/genel işler, taşımacılık, enerji, kimya, tekstil, ticaret/büro, madencilik ve metal işkollarında gerçekleşti. Bu ay tarımda ölenlerin en az yüzde 41’i ücretli.

En fazla ölüm nedenleri ise trafik/servis kazası, zehirlenme/boğulma, ezilme/göçük, elektrik çarpması, patlama/yanma kalp krizi ve yüksekten düşme olarak belirlendi.

124 işçiden 123’ü sendikasız

Ölenlerin 1’i sendikalı işçi, 123 işçi ise sendikasız.

İSİG raporunda “Gerçekleşen iş cinayetleri sayısına baktığımızda ise yıllık ortalama 1700 civarında olan işçi ölümleri sayısı OHAL ilanı sonrası yüzde 15 artarak 2000’lere ulaştı. Nedeni ise çok açıktı: Grevler yasaklandı, sendikal eylemler suç sayıldı, örgütlü işçiler dahi ‘ben bu makinede çalışmayacağım (bilmediğim işi yapmayacağım)’ diyemeyecek hale getirildi. Yani siyasal/ekonomik krizi aşmak için işçiler daha çok öl(dürül)dü” ifadeleri yer aldı.

Raporda, Türkiye’de her an büyük işçi katliamları yaşanabileceğinin altı çiziliyor. (Haber Merkezi)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu