Makaleler

Tarihimizden Bir Kesit; Kaypakkaya Anmaları…

Komünist önder İbrahim Kaypakkaya’nın katledilişinin 40. yıldönümünde kendi tarihimize küçük bir yolculuk yapalım istedik.

40 yıllık mücadele tarihi boyunca çok önemli direnişlere, başarılara imza atan geleneğimizin geçmişine dair ne yazık ki elimizde çok az bilgi var. Kampanyanın bu yanıyla 40 yıllık tarihimizin bir parçası olan tüm yoldaşlarımızın, dostlarımızın deneyimlerini bizimle paylaşmasına hizmet etmesini umuyoruz.

 

12 Eylül AFC’si öncesi 16 Mart 1978’de ilan edilen ve 13 ilde (Adana, Ankara, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Sivas, Şanlıurfa) yürürlüğe giren sıkıyönetim koşullarında Kaypakkaya yoldaşı anmak amacıyla gerçekleştirilen kimi eylem ve etkinlikler hakkında o dönemi yaşayan Partizanların anlatımlarından derlediğimiz bilgilere yer vereceğiz. Bu bilgilerde adı geçen yoldaşlar bize kavga ve direniş geleneğini devrederek yıldızlaşan şehitlerimizdendir.

Onbinler Kaypakkaya’nın Mezarı Başında

16 Mayıs 1979’da Güngören Ünverdi Lisesinden sorumlu yoldaş yanıma gelerek İbrahim Kaypakkaya’nın Karakaya köyünde bulunan mezarı başında bir anma gerçekleştirileceğini söyledi. 17 Mayıs 1979 tarihinde “araba tutup mezarı ziyaret etmeye gideceğiz, her arkadaş 500 TL alıp yarın Topkapı Trakya garajına gelsin” dedi.

Ben de söylediği saatte oraya gittim. Şoför İstanbul il sınırlarını çıkıncaya kadar herhangi bir slogan atmamamızı istedi. Biz de buna riayet ettik. Ancak İstanbul’u çıktıktan sonra “1 Mayıs marşını”, “Bir yumruk bir vücut ve bir baş, bağımsızlığa kadar kadar savaş..”, “Unutmadık 18 Mayıs’ı” marşlarını söyleyerek yolculuk yaptık.

Sabah Çorum Karakaya köyüne vardık. Köyün Meydanına gittik. Etrafımız asker ve polislerle çevrilmişti. Tahminen 10-15.000 kişi kadar vardık. Bu arada bir yoldaş konuşma yaptı. Sonra İbrahim Kaypakkaya’nın mezarına topluca gittik.

“Yaşasın işçi köylü iktidarı”, “Halk savaşı mücadelesi sürüyor”, “ Kahrolsun patron ağa devleti” yazılı sloganların olduğu pankartlar açıldı. Mezar başında TKP/ML adına konuşma yapıldı. Akşam geç saate kadar devam eden anmadan sonra otobüslere binerek yeniden İstanbul’a döndük.

Okmeydanı-Feriköy’de Kaypakkaya Anmaları

* 18 Mayıs 1980 günü Feriköy Pazar içinde saat 15.30’da 18 Mayıs gündemli bir korsan miting gerçekleştirdik. Mitinge Feriköy ve Okmeydanı bölgesinden yoldaşlar katıldı. 15-20 kişinin katıldığı eylemde “SER VERİP SIR VERMEYEN PROLETERYANIN ÖNDERİ İBRAHİM KAYPAKKAYA ÖLÜMSÜZDÜR” yazısı bulunan sol tarafında İbrahim Kaypakkaya’nın resminin bulunduğu bir pankart açıldı.

Pankartı pazar yerinde bulunan yüksek bir noktaya astık. Silahlı gerçekleştirilen eylemde “İbrahimler ölmez”, “18 Mayıs’ı unutmadık”, “Kahrolsun faşizm” sloganlarını haykırdık.

* Aynı gün Kaypakkaya yoldaşı anmak üzere Okmeydanı Örnektepe Bademlik yokuşunda çevre yolu üzerindeki köprüye pankart asarak yola benzin dökerek yolu yaktık. Okmeydanı Bölge Komitesi tarafından da bir anma tertip edildi.

Feriköy Nestle Çikolata Fabrikası’nın yanında bulunan pazarda gerçekleştirdiğimiz korsanda 4 yoldaş silahlı olarak güvenliği sağladı. İşçilerin ve gençlikten 20-25 Partizan’ın katıldığı korsan miting sorunsuz sona erdi.   30 Mayıs günü Kaptanpaşa ve Mahmut Şevket Paşa mahallesi bölgesinde TKP/ML TİKKO imzalı bildirileri dağıttık.

Kaypakkaya Fabrika Havzalarında

* 1979 yılı Mayıs ayında 18 Mayıs’ta katledilen önderimiz İbrahim Kaypakkaya’nın anısına Efendi Diril’in önderliğinde Avcılar Parseller Hoca durağında bir korsan miting tertip ettik. Bu korsana İstanbul’un diğer bölgelerinden 100’ü aşkın Partizan katıldı.

Eylemde TKP/ML TİKKO imzalı bildirileri de dağıttık. Korsan sırasında “İbrahimler ölmez”, “İbrahim’in katili komprador patron ağa devletidir”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Yaşasın halk savaşı” vb. sloganları haykırdık.

kaypakkaya çorum* 18 Mayıs 1980’de Bereç fabrikasında İbrahim Kaypakkaya’yı anmak amacıyla bir korsan miting gerçekleştirdik. 17 Mayıs 1980 günü bir yoldaş, 18 Mayıs günü için Topkapı’daki Güngören minibüs duraklarında buluşacağımızı söyledi. Söylediği saatte orada bulundum. Burada diğer yoldaşlar da vardı. Biraz sonra bir yoldaş, elinde körüklü siyah bir el çantası ile geldi. Biz üç Partizan Topkapı’dan Edirnekapı kavşağına doğru yürüdük.

Kavşağı biraz geçince Taşlıtarla tarafına giden minibüslere bindik. Bereç Pil Fabrikası durağında indik. Bir yoldaş bizden ayrıldı. 5 dakika sonra yanında üç kişi ile geldi. Biraz uzaklaşıp çantanın içindeki silahları bu üç yoldaşa verdi. Mitingde “İbolar ölmez”, “İbo’nun katili patron ağa devleti” sloganları atıldı. Alana gelen polisle çatışma çıktı.

* 1980 Mayıs ayı içinde İbrahim Kaypakkaya’nın ölüm yıldönümünde İbrahim’in resminin ve sloganların olduğu afişleri Kocaeli-Derince bölgesinde astık, yazılamalar yaptık.

Trakya’da Kaypakkaya Anmaları

* 18 Mayıs 1980 günü Edirne Uzunköprü’de Depo Mahallesi ve Hükümet Konağı üst kesiminde yazılama gerçekleştirdik. “İbrahim Kaypakkayalar ölmez”, “Ali Haydar Yıldız ölmedi”, “Yaşasın halk savaşı”, “Kahrolsun patron ağa düzeni” TKP/ML TİKKO imzalı yazılamalar gerçekleştirdik. Aynı gece hazırladığımız pankartı Keşan Caddesi üzerindeki yolun üzerine astık.

* 19 Mayıs 1980 tarihinde Uzunköprü Mescit Mahallesi Su deposu karşısındaki sokağın (Menderes Sokak) girişine Özcan Eşigül ve diğer iki yoldaşla birlikte 8-10 metre uzunluğunda bir beze “Önderimiz İbrahim Kaypakkaya 18 Mayıs 1973’te faşizmin işkencehanelerinde hunharca katledildi.

İbrahim Kaypakkaya ser verip sır vermedi. Anısı mücadelemizde yaşayacak. Hesabını soracağız, Yaşasın Demokratik Halk Devrimi. Yaşasın Halk Savaşı” TKP/ML TİKKO yazılarını, sloganlarını yazdık. Ayrıca şablonla İbrahim Kaypakkaya’nın resmini de yaptık. Pankartın üzerine yani kenarına yapmış olduğumuz bir cep içine de bomba süsü verilmiş, içine toprak doldurduğumuz bir kutu koyup sokağın bir başından diğer başına sokağı keser vaziyette iki elektrik direği arasına astık.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu