Mersin: Geçtiğimiz yıl Manisa’nın Soma ilçesinde iş cinayetine kurban giden 301+ maden işçisi, üniversite öğrencileri tarafından gün boyu anıldı. Üniversite içinde bulunan çarşı bölgesindeki kolonları siyaha boyayan öğrenciler, fakülte duvarlarına yaşamını yitiren madencilerin isimlerini yazdılar; öğlen saatlerinde kalabalık bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Öğrenciler gün boyu siyah kurdele taktılar. İş cinayetlerine dikkat çekmek isteyen bir grup öğrenci de baret taktı.
Öğlen saatlerinde ise Fen Edebiyat fakültesinde bir araya gelerek yürüyüşe geçen öğrenciler üniversite içerisinde “Soma’nın hesabı sorulacak”, “Katil sermaye hesap verecek”, “Kömür karası değil yüz karası” sloganlarını atarak yürüdü. Cumhuriyet Alanı’na gelerek saygı duruşunda bulundular; ardından basın açıklaması gerçekleştirdiler.
“Bu insanlar yüreklerindeki ateşi biraz olsun küllendirecek bir şey bekliyorlar”
Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Yağmur Deryalar; “Soma Maden Ocağı kurulmadan önce yerli halk geçimini tarımdan sağlıyordu. Sömürü düzeni tarım alanlarını talan ederek Manisa halkını maden ocaklarında çalışmaya mecbur etmiştir.Geçimini sağlamak için bir avuç kömür uğruna yer altına inen işçilerin ölümleri , fıtratlarında var denilerek meşru gösterilmeye çalışılıyor .Sermaye sınıfının bugünkü temsilcisi AKP hükümeti iktidarda olduğu sürece işçileri kölelik koşullarında çalıştırıp her gün yeni katliamlara imza atmaktadır” dedi.
“Adaleti bu kurumlardan beklemek yerine sokaklara çıkıp mücadeleyi yükseltelim”
Açıklamanın sonunda ise ”Bir gecede onlarca savcıyı hakimi görevden alan , torba yasasını geçiren hukuk sistemi Soma söz konusu olunca bir ileri iki geri işlemektedir. Millet vekil maaşlarına zam yapılırken veya kendi destekçilerine kamu kaynaklarına aktaracak düzenlemeler yapılırken Soma katliamıyla ilgili mahkemeye ışık tutacak kaza raporlarını bir yılda tamamlayamamaktadır. Kendi suçlarını gizlemek için burjuva hukukunu dahi tanımayanlardan katliamlar için adalet beklemek ne kadar doğrudur ? Soma da Ermenek’te Torunlar Center AŞ yaşanan katliamlarda patronların tarafında olan bu adalet sisteminde işçilerden,emekçilerden ve ezilen halklardan yana hiçbir şey yoktur. Adaleti bu kurumlardan beklemek yerine sokaklara çıkıp mücadeleyi yükseltelim” denildi.