Öğretmenlik Meslek Kanunu, eğitim sendikalarının tüm itirazlarına rağmen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçerek yasalaştı. 39 maddeden oluşan kanunda, öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması ve mesleki gelişimleri için Millî Eğitim Akademisi kurulması öngörülüyor. Bu akademi, eğitim programlarını hazırlayıp uygulayacak ve disiplin kurulunu oluşturacak.
Kanunda öne çıkan maddeler arasında, “öğretmenlik mesleği; öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağından oluşacak” ifadesi dikkat çekiyor. Üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler, kadrolarına atanacak ve bir yıl süreyle yer değiştiremeyecekler. Uzman öğretmen unvanı almak için ise on yıl hizmet süresi ve belirli eğitimleri tamamlama şartı bulunuyor.
Eğitim sendikalarının en çok eleştirdiği 34. madde ise kanun taslağından çıkarıldı. Bu madde, öğretmenler hakkında yapılan denetimler sonucunda yetersizlik tespit edilenlerin başka kadrolara atanmasını öngörüyordu. Eğitim sendikaları, bu düzenlemenin mobbingi artıracağını belirtmişti.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Çiçek Otlu, yasa görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, “Öğretmenlik mesleği gibi 10 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkını ve 1 milyonun üzerindeki öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını böylesine sığ bir çerçevede düzenlemekte ısrar etmek doğru değildir” dedi. Otlu, Eğitim-Sen’in taleplerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.