Güncel

“Katliamın karanlık tarafları gün yüzüne çıkacak”

10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nın 9’uncu yılında katledilenler Gar önünde anıldı. Anmada bir kez daha adalet vurgusu yapılarak, "Katliamın karanlık tarafları gün yüzüne çıksın” denildi.

Gar önündeki anma programı saygı duruşu ve yaşamını yitirenlerin adlarının okunmasıyla başladı.

İlk sözü alan 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşkun, 10 Ekim Barış Derneği Eş Sözcüsü Mehtap Sakinci, “Türkiye tarihinin en büyük sivil katliamında kaybettiğimiz bütün canlarımızı saygı ve özlemle anıyoruz.10 Ekim Ankara Katliamı insanlığa karşı suç kabul edilmeyecekse hangi dava kabul edilecek? Katliamın karanlık taraflarının gün yüzüne çıkacağı günleri bekliyoruz. Dönemin siyasilerinin açıklamalarına bakınca da 10 Ekim Ankara Katliamı’nın siyasi cinayet olduğu apaçık ortadadır” dedi.

Sakinci, hukuki sürece ve adalet mücadelelerinde dair son durumu aktardı. Mahkemelerin insanlığa karşı işlenmiş suçtan yargılama taleplerini kabul etmediğini ifade eden Sakinci, adalet mücadelelerinin sürdüğünü ifade etti.

Tren Garı Meydanı’nda yapılmak istenen Barış Mitingi’ne dönük IŞİD saldırısında hayatını kaybedenler, katledilişlerinin 9’uncu yılında anıldı.  Anmaya hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralıların yanı sıra EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca, DEM Parti Eş Başkanı Tülay Hatimoğlu ve milletvekilleri İbrahim Akın, Sevilay Çelenk, Gülistan Koçyiğit, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Orhan Sarıbal, Okan Konuralp, Sevda Erdan Kılıç; KESK, DİSK, TMMOB, TTB, İHD, YDG, PSAKD yöneticileri katıldı.

Ulus Metrosu önünden gara yürüyen kitle sık sık “Katil IŞİD, işbirlikçi AKP”, “10 Ekim’i unutma unutturma”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” sloganları attı. Gar önünde katliamın yaşandığı saat 10.04’te saygı duruşunda bulunuldu. Ardından hayatını kaybeden 104 kişinin ismi okunarak, hep bir ağızdan ‘burada’ diye haykırıldı.

Anıtı yapan Heykeltraş Metin Yurdanur, bundan 45 yıl önce aynı meydana Nasrettin Hoca heykeli yaptığını hatırlatarak, şöyle dedi: “10 bin yıllık Anadolu’yu sembolize eden bir anıttır. Nasrettin hocanın 30 yıldır geleni gideni karşıladığı gülen yüzü gözleri 10 Ekim saat 2015 saat 10.04’te kanlar içinde kaldı. O anıttan yıllar sonra bir anıt daha kazandırdık Ankara’ya. Anıtın ‘annelerin çığlığı’ adını taşır. Anıt, ‘annelerin gözyaşını’ taşır. Annelerin çığlığı bütün dünyadan duyuluyor.”

Sakinci, 10 Ekim’de yaşamını yitirenler anısına yapılan anıtın açılış programına neden katılmadıklarını da açıkladı.

Anıt açılışına saatler kala, CHP Genel Merkezi’nden kendilerine bir telefon geldiğini, programın Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından düzenleneceği ve ABB protokolünün uygulanacağı ifade edildiğini söyledi. Sakinci, istemeleri halinde programa davetli olarak katılabilecekleri ve söz alabilecekleri ancak dernek bileşenlerine söz hakkı tanınmayacağının söylendiğini belirtti. Bu dayatmayı kabul edemeyeceklerini ifade eden Sakinci, heykeltıraşın da törene katılmadığını ve bunun dert bile edilmediğini belirtti.

Dernek açıklamasının ardından anmaya katılan siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri de konuşmalar yaptı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu