Güncel

İsmailağa Cemaati’ndeki çocuk istismarı davasında karar açıklandı

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşındayken imam nikahıyla 'evlendirilerek' istismara maruz kalmasına ilişkin davada karar çıktı.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusunun 6 yaşındaki H.K.G.’nin evlendirerek istismara maruz bırakılmasına ilişkin görülen davada anne Fatma Gümüşel hakkında yakalama kararı verilirken istismarcı Kadir İstekli hakkında toplam 36 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel hakkında ise 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve istismarcı Kadir İstekli bugün görülen karar duruşmasına tutuklu bulundukları hapishaneden SEGBİS (Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi) ile bağlandı. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutukluluğa yönelik yakalama kararı bulunan anne Fatma Gümüşel katılmadı. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, firari anne Fatma Gümüşel’e yakalama kararı verdi. Tutuklu sanık Kadir İstekli’nin “zincirleme çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 21 yıl, “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 15 yıl olmak üzere toplamda 36 yıl hapisle cezalandırılmasına, tutuklu sanık baba Yusuf Ziya Gümüşel’in ise “zincirleme çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 18 yıl 9 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Daha önce 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 23 Ekim 2023’te görülen karar duruşmasında, Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl, Kadir İstekli 30 yıl, anne Fatma Gümüşel de 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırılmış, istinaf cezaları az bulunca dava yeniden görülmeye başlamıştı.

Ne olmuştu?

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken Kadir İstekli’yle imam nikahıyla ‘evlendirmesi’, 3 Aralık 2022’de Birgün gazetesinde Timur Soykan’ın yaptığı haber ile gündeme gelmişti. Haberin ardından olayla ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı. Açılan davada, Kadir İstekli “cinsel istismar ve cinsel saldırı” suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis istemiyle yargılanmış; Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatma Gümüşel hakkında ise “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçundan 22 yıl 6 aya kadar ceza istenmişti. Mahkeme 23 Ekim 2023’de Kadir İstekli’nin 30 yıl, Yusuf Ziya Gümüşel’in 20 yıl ve Fatma Gümüşel’in ise 16 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar vermişti. Karar sonrası dosya istinafa taşınmış ve dosyayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi 2004-2013 yılları arası için “çocuğun nitelikli cinsel istismarı”, 2020 yılı için ise “eşe karşı nitelikli cinsel saldırı” suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi; Fatma Gümüşel ve Yusuf Ziya Gümüşel hakkında verilen hapis cezalarında ise ebeveyn olmaları sebebiyle artırım yapılması gerektiğini ifade ederek verilen kararı bozmuştu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu