EkolojiGüncel

İasos Antik Kenti’nde maden limanı projesi protesto edildi

Muğla'nın Milas ilçesindeki İasos Antik Kenti'ne yapılmak istenen gemi yükleme-boşaltma limanı projesi protesto edildi. İasos Çevre Dayanışma Derneği öncülüğünde bir araya gelen kitle, limanın doğaya, tarihe ve bölgenin ekosistemine zarar vereceğini belirterek projeden vazgeçilmesini istedi.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık Mahallesi’ndeki 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olan İasos Antik Kenti içerisinde yapılmak istenen gemi yükleme-boşaltma limanı, halkın tepkisiyle karşı karşıya. İasos Çevre Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen eylemde, halk ve çevre koruma savunucuları, projeden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Eyleme, “Maden Limanına Hayır”, “İasos Cennet Kalsın”, “Maden Limanı İstemiyoruz”, “Doğamı Yok Etme”, “İasos Cennet Kalsın” ve “Kıyıkışlacık’ta Limana Hayır Güllük Körfezi Temiz Kalsın” yazılı dövizlerle çok sayıda kişi katıldı. Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve çevre illerden gelen katılımcılar da açıklamada yer aldı.

İasos Çevre Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Canko, yaptıkları açıklamada, limana karşı açtıkları davayı kazanmalarına rağmen Danıştay’ın kararı bozduğunu hatırlattı. Canko, “Burada 650 bin metrekare alan 14 metre derinlikte kazılacak. Dolayısıyla ne doğa, ne tarih, ne balık ne zeytin kalacak. Buna seyirci kalmak istemiyoruz. Hukuki yoldan durduramadığımız süreci halk eylemiyle kamu gündemine taşımak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Canko, limanın bölgeye zarar vereceğini belirterek, “Limanların açık denizlerde, insanların yaşam alanlarından uzak alanlarda projelendirilmesini devletimizden beklemekteyiz. Sadece halk değil, uzman kişiler, kurum ve kuruluşlar da bu projenin bu parsele uygun olmadığı görüşündeler” dedi.

Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ise yaptığı açıklamada, İasos’un 5 bin yıllık bir tarihi değeri olduğunu vurgulayarak, “Bir maden şirketi uğruna burası yok edilmek isteniyor. Halkın karşı çıktığı ve istemediği hiçbir projeyi biz de istemiyoruz. Maden limanına karşıyız ve verilen ruhsatları iptal ettik. Cennetimizin cehenneme dönmesine ve tarihin yok olmasına izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

İasos’ta yaşayanlar ve çevreciler, bölgenin tarihî ve doğal zenginliklerinin korunması için mücadelelerini sürdüreceklerini belirttiler.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu