Güncel

Telus işçileri sendikal hakları için mücadeleyi sürdürüyor

Telus Çağrı Merkezi işçileri, sendikalaşma haklarına karşı çıkan Kanadalı şirketin itirazına tepki göstererek, açıklama yaptı.

Kanadalı Telus Çağrı Merkezi’nde çalışan işçiler, Çağrı-İş Sendikası’na üye olduktan sonra, şirketin yetki itirazına karşı İstanbul Kağıthane’deki işyeri önünde eylem gerçekleştirdi. İşçiler, “Telus itirazı geri çek” talebiyle açıklama yaparak anayasal haklarına saygı gösterilmesini istedi. Eylemde konuşan Çağrı-İş Sendikası Başkanı Cihan Sezer, Türkiye’deki düşük sendikalaşma oranına ve yabancı şirketlerin Türkiye’ye yatırım yapma sebeplerine dikkat çekti.

Sezer, Telus ve benzeri uluslararası şirketlerin Türkiye’yi tercih etmelerinin ana nedeninin, “yaygın eğitimli genç işsizlik, değerini yitiren Türk lirası ile birlikte ucuzlayan işgücü ve en önemlisi Türkiye’de sendikalı çalışma oranının oldukça düşük olması” olduğunu belirtti. Ayrıca, Telus’un Almanya ve Kanada’da sendikalı işçilerle çalıştığını, ancak Türkiye’deki işçilerin sendika seçme özgürlüğünü engellediğini vurguladı.

Sezer, Telus’un Türkiye’deki işçilerin anayasal haklarına karşı çıkmasının arkasında, “sendikasız ve düşük ücretlerle işçi çalıştırma çabası” olduğunu ifade etti. Telus işçilerinin anayasal haklarını kullanarak Çağrı-İş Sendikası çatısı altında birleştiğini belirten Sezer, “Şirket bu birlikteliğin zaman içerisinde kaybolacağını işçi sirkülasyonu ve işin ağırlığına dayanamayarak işten çıkışlarla ya da psikolojisi altüst olan işçilerin ‘hatalar’ yaparak çıkarılıp sendikalı üye sayısının azalacağını hesaplayarak yetkimize itiraz ediyor” dedi.

Eylem, işçilerin “Telus itirazı geri çek”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Sendika haktır engellenemez” gibi sloganlarıyla sona erdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu